Pogovor Huja in Obama je bil vrhunec tedna, v katerem se je zgodilo kar nekaj dogodkov, ki so omilili napete odnose med svetovnima velesilama. Foto: Reuters
Pogovor Huja in Obama je bil vrhunec tedna, v katerem se je zgodilo kar nekaj dogodkov, ki so omilili napete odnose med svetovnima velesilama. Foto: Reuters
Spomladanski sneg v Lhasi
Kitajski predsednik Hu je jasno dal vedeti, da Kitajski ukvarjanje ZDA s Tibetom, Sinkiangom in Tajvanom ni povšeči. Foto: EPA

Voditelja dveh največjih gospodarstev na svetu sta se med enournim telefonskim pogovorom v četrtek strinjala o pomenu "pozitivnega dvostranskega odnosa", Hu pa se je tudi zavzel za "zdrave in stabilne" odnose med državama.

Hu sredi aprila v Washingtonu
Ameriški predsednik je pozdravil odločitev kitajskega predsednika, da se bo udeležil mednarodnega vrha o jedrski varnosti sredi aprila v Washingtonu, so še sporočili iz Bele hiše. Po besedah Obame bo udeležba Huja na tem srečanju pomenila novo priložnost za pogovor o vprašanjih skupnega interesa, ki se nanašajo na ustavitev širjenja jedrskega orožja in zaščito pred jedrskim terorizmom.

Kitajska za opozorilne sankcije
V Beli hiši so pred tem sicer izrazili zadovoljstvo, da se je Kitajska odločila pridružiti pogovorom na Združenih narodih glede ostrejših sankcij zoper Teheran. Kot je dejal tiskovni predstavnik ameriškega predsednika Bill Burton, ta korak dokazuje, da državi kljub razlikam lahko sodelujeta pri vprašanjih, kot je širjenje jedrskega orožja.

Kitajska je namreč do zdaj nasprotovala uvedbi novih, ostrejših sankcij ZN-ja zoper islamsko republiko. Peking pa je v četrtek tudi sporočil, da si prizadeva za mirno rešitev iranskega jedrskega vprašanja.

Tajvan in Tibet ostajata boleči točki Pekinga
Obama in Hu sta med četrtkovim pogovorom poudarila tudi pomen pozitivnih dvostranskih odnosov. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva v Pekingu, bi po besedah Huja obe strani morali spoštovati osnovne interese in skrbi druge ter primerno pristopiti k reševanju razlik in občutljivih vprašanj.

V odnosih med državama je namreč v zadnjih tednih prišlo do napetosti na več področjih, od vrednosti kitajskega juana, ameriške prodaje orožja Tajvanu ter srečanja med Obamo in tibetanskim duhovnim voditeljem dalajlamo. Za nameček pa je se je zaostrila cenzura interneta na Kitajskem, zaradi česar se je iz te velikanke umaknil celo skoradja vsemogočni Google.

Temelja gospodarskega okrevanja sveta
Najtesneje pa državi z različnih obal Pacifika povezuje trgovina in prepleteni gospodarstvi. "Tako Kitajska kot ZDA se spoprijemata z nalogo, da pospešita gospodarsko okrevanje in ohranita stabilnost pri napredku," so poudarili na kitajski državni televiziji in ravno nemotena trgovina je cilj tako ameriških kot kitajskih oblasti.