Mary Glasspool je sicer druga homoseksualna škofinja v losangeleški škofiji. Leta 2003 so izvolili Geneja Robinsona. Foto: Episkopalna cerkev
Mary Glasspool je sicer druga homoseksualna škofinja v losangeleški škofiji. Leta 2003 so izvolili Geneja Robinsona. Foto: Episkopalna cerkev

Gre za drugi primer izvolitve homoseksualnega škofa v Episkopalni cerkvi. Pred šestimi leti (2003) so izvolili homoseksualnega škofa Geneja Robinsona. Izvolitev Glasspoolove je znova razdelila vernike, ki menijo, da Sveto pismo jasno prepoveduje homoseksualnost. Na drugi strani pa liberalci odločitev argumentirajo s tem, da je treba Sveto pismo brati in interpretirati v duhu časa, piše BBC. To je tudi razlog, da se je ameriška Episkopalna cerkev, ki je del Anglikanske cerkve, odcepila od Anglikanske cerkve in tako homoseksualcem omogočila, da opravljajo škofovsko funkcijo.

Nad izvolitvijo Glasspoolove ni navdušen niti canterburyjski nadškof Rowan Williams, ki je ob tem izpostavil "veliko zaskrbljenost tako Episkopalne cerkve v ZDA kot anglikanske skupnosti kot celote". Prav tako je poudaril, da morajo Glasspoolovo, kljub izvolitvi, še potrditi - za to potrebuje soglasje večine predstavnikov Episkopalne cerkve v Kaliforniji.

Vodja Episkopalne cerkve v sanjoaquinski škofiji Katherine Jefferts Schori je ob tem dejala, da bo posvetila vsakega škofa, ki je izvoljen v skladu s pravili Cerkve. Kot je zapisala 55-letna Glasspoolova na spletni strani Episkopalne cerkve, je s svojo parterico Becki Sander v zvezi od leta 1988.