"Kombinacija srečanj med politiki, gospodarstveniki oziroma podjetniki in zlasti mladimi ustvarja odlično sinergijo," je dejal Erjavec. Foto: EPA

Erjavec je dejal, da so na ministrstvu zadovoljni z udeležbo, saj so na Bled privabili okoli 500 udeležencev iz 65 držav, po njegovem mnenju pa se je deveti strateški forum uveljavil kot "ena osrednjih regionalnih konferenc". Letošnja tema je Moč zaupanja, saj se "zaupanje dotika vseh sfer našega življenja, pomembno pa je tudi v poslovnem svetu", je dodal.

Na vprašanje, zakaj na Bledu tokrat vseeno ni nekaterih najvišjih predstavnikov posameznih držav in organizacij, pa je slovenski zunanji minister odgovoril: "Ta dogodek se pripravlja več mesecev, Slovenija pa se je spomladi znašla v politični krizi, potekala je razprava, kdaj bodo volitve. Ne glede na to, da smo že imeli volitve, imamo določene zaplete, trenutno imamo še dva predsednika vlad. Ker nismo vedeli, kakšna bo politična situacija jeseni, smo se zato odločili, da ne vabimo predsednikov vlad in držav. Je pa dobra udeležba zunanjih ministrov in drugih gostov."

S Pusićevo so odnosi dobri
Popoldne bo na Bledu tudi razprava o prihodnosti Zahodnega Balkana, na kateri bosta sodelovala dva vodja diplomacije, zunanja ministrica Hrvaške Vesna Pusić in srbski zunanji minister Ivica Dačić. Glede pogovorov s Pusićevo o Ljubljanski banki je dejal, da je sam "velik zagovornik dialoga, odnosi med državama pa so dobri". "Glede meje v prihodnjem letu pričakujemo odločitev arbitražnega sodišča, glede LB-ja imamo sklenjen memorandum, imamo pa težave glede interpretacije."

Na vprašanje, katera je vodilna država v regiji, pa je Erjavec odgovoril: "Vsi smo vodje v tem delu Evrope, nobena država si ne more prisvojiti tega statusa. Naš interes je čim več investicij, a vemo, kako težka je situacija v nekaterih državah."

Pohvalil Mogherinijevo
Po njegovem mnenju je novoimenovana visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini "dobra poznavalka mednarodne politike". "V Rimu sva se veliko pogovarjala o položaju na Zahodnem Balkanu, dejala je, da načrtuje turnejo po teh državah. Menim, da bo dobra predstavnica Unije," je dejal Erjavec, ki pa je hkrati opozoril, da EU nima enotne evropske zunanje politike, saj so si države to pravico pridržale, zato vsaka vodi svojo zunanjo politiko, ki jo je treba v Bruslju usklajevati. "Treba je najti minimalen konsenz za minimalno sodelovanje."

Udeleženci foruma so dopoldne razpravljali o turizmu, pa tudi o problematiki mladih in starejših generacij. V okviru foruma mladih je potekalo tekmovanje sedmih ekip na temo upravljanja z gozdovi - temo so izbrali zaradi katastrofalnih posledic žleda v slovenskih gozdovih. Zmagovalna ekipa iz Švice, v kateri je bil tudi slovenski študent, je po Erjavčevih besedah predstavila zelo zanimive rešitve, zato bo tudi kmetijskemu ministru Dejanu Židanu "predlagal, naj pogleda, kaj mladi bodoči voditelji predlagajo".