Zaradi večletne suše so izstradane tudi živali. Pastirji z jugovzhoda Etiopije poročajo o poginu celih čred. Foto: Reuters
Zaradi večletne suše so izstradane tudi živali. Pastirji z jugovzhoda Etiopije poročajo o poginu celih čred. Foto: Reuters
Vas Estayish v severni regiji Amhara
Prebivalci vasi Estayish v severni regiji Amhara takole čakajo na pomoč, ki zdaj usiha. Foto: Reuters

Večletno pomanjkanje dežja, za katerega vremenoslovci krivijo nihanja v temperaturi Indijskega oceana, je krivo za več zaporednih hudih suš v Etiopiji in na območju Afriškega roga.

Po ocenah vlade in človekoljubnih organizacij bo število ljudi, ki trpijo kritično pomanjkanje hrane, do konca meseca naraslo za dva milijona.

Donatorji in mednarodne skupine za pomoč opozarjajo, da bo zalog hrane za 7,8 milijona ljudi zmanjkalo do konca meseca, za kar je krivo tudi letošnje pomanjkanje finančnih sredstev.

Etiopija bo to leto prejela dobro polovico od 830 milijonov evrov, koliko bi jih potrebovala za zadostitev potreb.

Zaloga hrane le še do konca meseca
"Hrane nam bo po državi zmanjkalo do konca junija, zaradi česar bo 7,8 milijona ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč v obliki hrani, utrpelo veliko pomanjkanje," je med obiskom mesta Werder na jugovzhodu države dejal predstavnik Svetovnega prehrambnega programa v Etiopiji John Ylieff.

Lakota na severovzhodu Nigerije, v Južnem Sudanu, Jemnu in Somaliji je razlog za največjo humanitarno krizo po letu 1945, opozarjajo v Združenih narodih.

"Doživljamo upad donatorjev, ker je po svetu ogromno kriz," je dejal posebni odposlanec Združenih narodov za humanitarnost Ahmed Al Merajki iz Katarja.

Vlada je v letu 2015 za spopadanje s pomanjkanjem hrane namenila 242 milijonov evrov, leta 2016 pa še dodatnih 97 milijonov. Letos bodo imeli pri zagotavljanju enake količine sredstev velike težave, sporoča Mitiku Kassa, direktor državne komisije za delovanje ob katastrofah.

Na območju Afriškega roga, ki ga ob Etiopiji sestavljajo še Džibuti, Eritreja in Somalija, humanitarno pomoč potrebuje okoli 14 milijonov ljudi, nadaljnjih 2,6 milijona pa še v Keniji, opozarjajo Združeni narodi.

Pogin celih čred
Na brezdrevesnih planotah okoli mesta Warder na somalski meji razseljeni pastirji živijo v improviziranih domovih iz plastike. Pravijo, da letos zaradi suše poginjajo cele črede. "Že pred tem smo imeli suše, letos pa imamo sušo s prebavnimi težavami in boleznimi," je povedala 49-letna Ardo Yusuf, katere živina je podlegla boleznim.