Trg neodvisnosti v Podgorici je bil poln. Foto: Reuters
Trg neodvisnosti v Podgorici je bil poln. Foto: Reuters

Shod je potekal na Trgu neodvisnosti. Poziv za udeležbo na njem se je na družbenih omrežjih pojavil po nedavnih parlamentarnih volitvah, na katerih je Demokratska stranka socialistov (DSP) predsednika Mila Đukanovića po 30 letih izgubila oblast. Večino v črnogorskem parlamentu je dobila prosrbska in proruska lista Za prihodnost Črne gore skupaj z listama Mir je naša nacija in Črno na belem.

Sodeč po sporočilih govornikov in množice je bilo zborovanje usmerjeno proti trem koalicijam, ki so skupaj slavile na volitvah. Shod je minil mirno, brez incidentov, končal pa se je s himno Oj, svetla majska zora in množičnim pohodom z baklami. Udeleženci shoda so vzklikali "Ne damo države, ne damo Črne gore".

Kdo je zborovanje organiziral, ni jasno, organizatorji so se podpisali kot "črnogorske domoljubne organizacije". V vabilu pod črnogorsko zastavo pa so zapisali: "Črna gora vas kliče, nimate izgovora."

Množično zbiranje kljub epidemiji

Črnogorski premier Duško Marković je pred začetkom shoda na Twitterju zapisal, da je "Črna gora večna", medtem ko je njegova Demokratska stranka socialistov zanikala ugibanja, da bi sodelovala pri organizaciji zborovanja.

Shod je potekal kljub ukrepom zaradi epidemije novega koronavirusa, ki prepovedujejo zbiranje več kot sto ljudi. Uvod vanj je bil že v četrtek na Cetinju, kjer se je po ulicah nekdanje črnogorske prestolnice sprehodilo na tisoče protestnikov s črnogorskimi zastavami.