98-letni Christian Chenay je najstarejši aktivni zdravnik v Franciji. Foto: Reuters
98-letni Christian Chenay je najstarejši aktivni zdravnik v Franciji. Foto: Reuters

Zdaj so v ospredju njegovega zdravniškega dela virtualne konzultacije z bolniki, nekatere med njimi zdravi že več desetletij, z njimi se pogovarja tudi telefonu, kmalu pa se bo odpravil spet na svoje redne tedenske obiske v dom za upokojene misijonarje.

Potem ko sta bila dva njegova bolnika agresivna do njega in sta od njega zahtevala, da jima izroči svojo majhno zalogo zaščitnih mask, zdaj bolnikov v svoji ordinaciji v kraju Chevilly-Larue ne sprejema. Do neljubega incidenta je prišlo kmalu po tem, ko se je vrnil iz dvotedenske karantene zaradi pojava simptomov bolezni covid-19. "Če bi imel ordinacijo še vedno odprto, bi lahko postala žarišče bolezni," pojasni Chenay, ki si pri hoji pomaga s palico, sicer pa je še vedno izjemno čil in zdrav.

Kot pravi, se je v desetletjih opravljanja zdravniškega poklica spremenilo marsikaj, predvsem pa se je namnožila papirologija. Foto: Reuters
Kot pravi, se je v desetletjih opravljanja zdravniškega poklica spremenilo marsikaj, predvsem pa se je namnožila papirologija. Foto: Reuters

Odraščal je v Angersu na zahodu države, preden je postal zdravnik, pa je delal kot varilec. Naprej ga je pritegnila psihiatrija, potem je delal kot radiolog, na koncu pa je prevladala ljubezen do splošne medicine. Tudi njegov sin je zdravnik, a se je že upokojil, sam pa še vedno vztraja pri opravljanju zdravniškega poklica.

Sorodna novica Nemčija 4. maja odpira šole; v Franciji več kot 17.000 smrtnih žrtev

Kot je povedal, je nepripravljenost Francije na pandemijo v njem vzbudila velik občutek frustracije. "Počutiš se tako nemočnega. Ni zdravila, ne vemo, kdo je bolan in kdo ne, in bolnikov ne moremo vedno izolirati."

Številni njegovi bolniki pravijo, da je v okrožju Chehilly-Larue zelo težko priti do zdravnika. Za skupaj 19.000 prebivalcev skrbijo le trije zdravniki. Kot je povedal v februarskem intervjuju za spletno stran francebleu.fr, se še dobro spominja časov, ko je za 12.000 prebivalcev skrbelo 12 zdravnikov.

Pri hoji si pomaga s palico, sicer pa je še vedno dobrega zdravja. Foto: Reuters
Pri hoji si pomaga s palico, sicer pa je še vedno dobrega zdravja. Foto: Reuters

Preden je zdaj zaradi incidenta zaprl svojo ordinacijo, je bila pri njem običajno dolga vrsta bolnikov, ki so želeli, da jih pregleda, saj se za pregled pri njem ni bilo treba naročiti. Obljubil je, da bo pogledal prvih 20 v vrsti. "Zdravniki ne želijo sprejeti nobenega novega pacienta, saj se utapljajo v delu," pravi Chenay, ki je zdravil številne babice in dedke, mame in očete ter vnukinje in vnuke iz iste družine.

Desetletja trajajoče prijateljstvo z misijonarji

Prvič je dom za ostarele misijonarje obiskal leta 1951. V domu za zdaj ni potrjenih okužb, in kot pravi, ne more obrniti hrbta sedem desetletij trajajočemu prijateljstvu, čeprav se zaveda, da so domovi za starejše med najbolj ranljivimi kraji za širjenje novega koronavirusa. "Poznam jih, odkar so bili mladi študentje duhovniki. Potem so potovali po Amerikah, Afriki in Indiji. Zdaj so stari in revni," pravi 98-letnik, ki komaj čaka, da bo znova obiskal svoje dobre prijatelje.

V Franciji umrlo več kot 17.000 ljudi

Francija je ena izmed najbolj prizadetih držav v pandemiji. Število umrlih se je v sredo zvišalo na 17.167. Kot je pojasnil minister za zdravje, se je s torka, ko smo poročali ob 15.529 smrtnih žrtvah, število močno povišalo, ker so šele zdaj zbrali vse podatke za podaljšan velikonočni konec tedna. 10.643 smrtnih žrtev covida-19 so zaznali v bolnišnicah, 6524 pa v domovih za ostarele in drugih socialno-zdravstvenih ustanovah.

Število okuženih z novim koronavirusom je v zadnjem dnevu naraslo za 2633, podatke na spletni strani povzema časopis Le Figaro. Skupno je okuženih več kot 131.000 ljudi.

Spodbudno je, da se je prvič zmanjšalo število okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V primerjavi s torkom je bilo danes v bolnišnicah 513 ljudi manj, je dejal Salomon. Kot je pojasnil, so namreč v domačo oskrbo odpustili veliko okuženih, skupno že 31.000.