Sedež bektašijev v Tirani, ki se mu obeta, da bo postal najmlajša in tudi najmanjša država na svetu. Foto: Shutterstock
Sedež bektašijev v Tirani, ki se mu obeta, da bo postal najmlajša in tudi najmanjša država na svetu. Foto: Shutterstock

V govoru v Združenih narodih je albanski premier Edi Rama napovedal, da bodo preoblikovali skupnost bektaških muslimanov v mikrodržavo, s čimer želijo spodbujati zmernost, strpnost in mirno sobivanje.

Če se bo njegova napoved uresničila, bo država bektašijev postala najmanjša mikrodržava na svetu, saj bo obsegala le četrtino ozemlja Vatikana. Kot poroča portal Euronews, se bo razprostirala na desetih hektarjih in bo imela svojo administracijo, potne liste in mejo.

V novi državi bo dovoljeno uživanje alkohola in ne bo nobenih omejitev pravil življenjskega sloga, s čimer želi odražati strpne prakse reda bektašijev, ki predstavljajo deset odstotkov muslimanskega prebivalstva Albanije. Po besedah albanskega premierja je cilj nove države spodbujati strpno različico islama, s katero se Albanija ponaša.

Rama je v govoru spomnil, da je Albanija med drugo svetovno vojno pomagala pri reševanju judov pred nacisti in pred tremi leti ponudila zatočišče Afganistancem, ki so pobegnili pred talibani, ko so ti znova prevzeli oblast.

Albanci so prav tako ponosni, da so svetu dali misijonarko Mater Terezo, ki je po besedah Rame "utelešala ljubezen do človeštva". "Povedala nam je, da vsi ne moremo narediti velikih stvari, lahko pa vsi delamo majhne stvari z veliko ljubezni," je dejal. "To je naš navdih pri podpori preobrazbe svetovnega bektašijskega reda v suvereno državo v naši prestolnici Tirani kot novem središču zmernosti, strpnosti in mirnega sobivanja," je še pojasnil.

Baba Mondi bektašije vodi od leta 2011. Foto: EPA
Baba Mondi bektašije vodi od leta 2011. Foto: EPA

"Stoletna kultura zmernosti in duhovne vključenosti"

Muslimani v Albaniji predstavljajo okoli 50 odstotkov prebivalstva, medtem ko so preostali del katoliški in pravoslavni kristjani ter pripadniki drugih skupnosti. Država je sicer znana po mirnem sobivanju in sožitju pripadnikov različnih verstev.

Iz reda bektašijev so sporočili, da bo ta poteza pomenila začetek novega obdobja, ki spodbuja versko strpnost. "Cilj takšnega zgodovinskega koraka je priznanje reda bektašijev kot suverene in samoupravne države, ki je zavezana podpiranju svoje stoletne kulture zmernosti in duhovne vključenosti," so zapisali v izjavi.

Bektaški red bi imel enako suverenost kot Vatikan, tako da bo urejal verska in administrativna vprašanja neodvisno od Albanije, so pojasnili v redu.

Državljanstvo bodo dobili le najvišji verski člani in tisti posamezniki, ki sodelujejo pri upravljanju države. Vodja države bo trenutni vodja bektašijev Baba Mondi. "Nova država ne bo merila na nič drugega kot na duhovno vodstvo," so še zapisali.

Bektašiji so nastali v 13. stoletju v Otomanskem cesarstvu in veljavo pridobili v 15. stoletju, ko so prevladovali v elitnih enotah janičarjev. Sčasoma so bili vse bolj na udaru zaradi liberalnega pristopa do življenja in naraščajočega političnega vpliva, zato so jih večkrat prepovedali, zaradi česar so se do danes najbolj ohranili v Albaniji, Severni Makedoniji in na Kosovu.