V ZDA in Evropi so z začudenjem sprejeli srečanje Orbana in Putina. Foto: Reuters
V ZDA in Evropi so z začudenjem sprejeli srečanje Orbana in Putina. Foto: Reuters

Orban se je kot edini voditelj iz Evropske unije udeležil vrha kitajske pobude Pas in cesta v Pekingu, kjer se je v torek ob robu zasedanja srečal z ruskim predsednikom. Tudi sicer je Orban ohranil stike s Putinom še po ruski vojaški agresiji na Ukrajino februarja lani.

"ZDA so zaskrbljene zaradi odnosa Madžarske do Rusije," je srečanje Orbana in Putina v izjavi komentiral ameriški veleposlanik na Madžarskem David Pressman, potem ko je že na začetku tega tedna na omrežju X zapisal, da se je "madžarski voditelj edini med našimi zavezniki odločil stati ob strani človeku, čigar sile so odgovorne za zločine proti človečnosti v Ukrajini".

Madžarska, ki je članica zveze Nato, je nasprotovala številnim pobudam Evropske unije za podporo Ukrajini v njenem boju proti ruskim silam, poleg tega pa kljub zahodnim sankcijam še naprej večino surove nafte in plina dobiva iz Rusije.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je večkrat tudi obiskal Moskvo v času ruske vojne v Ukrajini.

Orban je Putinu med srečanju v Pekingu dejal, da Madžarska nikoli ni želela nasprotovati Rusiji in poskuša rešiti dvostranske stike.

Orban je dejal, da sta se s Putinom pogovarjala o energetskem sodelovanju in miru. Foto: Reuters
Orban je dejal, da sta se s Putinom pogovarjala o energetskem sodelovanju in miru. Foto: Reuters

Kot poroča Radio Free Europe, so se po Orbanovem srečanju zbrali veleposlaniki držav Nata in Švedske, ki imajo sedež v Budimpešti, da bi razpravljali o zaskrbljenosti zaradi vse večjega približevanja Madžarske Moskvi.

Orbanov glavni politični svetovalec Balazs Orban je v objavi na omrežju X na začetku tega tedna zavrnil kritike ZDA in dejal, da je Madžarska "naveličana hinavščine" ameriškega veleposlanika.

Odnosi med Budimpešto in Washingtonom so se v zadnjem letu še posebej zaostrili zaradi madžarskega zavlačevanja pri ratifikaciji švedskega pristopa k zvezi Nato.

"Putin hoče razbiti evropsko enotnost"

Češki predsednik Petr Pavel je evropske voditelje opozoril, da ne smejo nasedati Putinovim taktikam, ki so po njegovih besedah namenjene spodkopavanju evropske enotnosti.

"Kot se je že večkrat izkazalo, se Putin ne srečuje z evropskimi voditelji z namenom doseganja miru v Ukrajini. Mir je mogoče doseči brez kakršnih koli pogajanj z njegove strani, ampak preprosto s prekinitvijo napadov in umikom svojih sil z ukrajinskega ozemlja," je dejal Pavel.

"Ta srečanja ima le z namenom, da razbije enotnost evropskih držav in celotnega demokratičnega sveta. Ne bi smeli nasedati njegovi taktiki,” je še dodal.

Estonska premierka Kaja Kallas je v pogovoru za Reuters v sredo dejala, da so fotografije rokovanja Orbana s Putinom "zelo, zelo neprijetne" in v nasprotju z logiko.