Foto: EPA
Foto: EPA

V Avstriji so letos zaznali znatno povečanje števila nezakonitih vstopov v državo iz nekaterih neevropskih držav. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bilo vloženih okoli 56.000 prošenj za azil, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani pomeni skoraj 200-odstotno povečanje. Poleg tega je Avstrija sprejela 85.000 ukrajinskih beguncev.

Po besedah direktorja zvezne agencije za pomoč beguncem Andreasa Achrainerja je v sprejemnih centrih nastanjenih okoli 8000 ljudi: "Smo na koncu svojih zmogljivosti, zato je treba narediti korak naprej zdaj."

Vlada je zato pozvala posamezne zvezne dežele, da dajo na razpolago zemljišča, kjer bi lahko postavili šotore. To so pretekli konec tedna že naredili v zgornji Avstriji in na avstrijskem Koroškem. Vendar pa postavitvi šotorov v zveznih deželah močno nasprotujejo. A vlada vztraja, da morajo del bremena prevzeti tudi dežele. Šotore naj bi v prihodnjih dneh postavili še na Tirolskem in Predarlskem.

Po Achrainerjevih besedah bodo v šotorih nastanjeni le mladi moški, ki potujejo sami in bodo Avstrijo verjetno zapustili: "So iz različnih držav, Sirije, Indije in Tunizije, številni med njimi zaradi azilnega zakona nimajo možnosti ostati v Avstriji."

Medtem Avstrijci poostrujejo nadzor na mejah, pred kratkim so podaljšali nadzor na meji s Slovaško.