Predsednik Zelenih Werner Kogler bo postal podkancler – Ulrike Lunacek, Alma Zadic, Leonore Gewessler in Rudi Anschober pa bodo postali ministri. Foto: EPA
Predsednik Zelenih Werner Kogler bo postal podkancler – Ulrike Lunacek, Alma Zadic, Leonore Gewessler in Rudi Anschober pa bodo postali ministri. Foto: EPA

Predsednik stranke Werner Kogler je s prihodnjim kanclerjem Sebastianom Kurzem koalicijski sporazum sklenil že na novega leta dan, vendar je potreboval še podporo večine izmed 276 delegatov Zelenih.

Zeleni so s kar 99,25-odstotno podporo potrdili tudi svoje kandidate za položaje v vladi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Turkizno zelena vlada pod vodstvom Kurza je tako premagala še zadnjo oviro, potem ko je koalicijski dogovor in člane vlade soglasno potrdilo vodstvo ÖVP-ja.

Nova vlada bo pred predsednikom republike Alexandrom Van der Bellnom po napovedih prisegla v torek.

"Bili smo izvoljeni, da prevzamemo odgovornost," je v nagovoru na kongresu pred glasovanjem poudaril Kogler, prihodnji podkancler. Kurz pa je takoj po glasovanju Zelenih v tvitu čestital Koglerju.

Razdelitev ministrstev: devet ÖVP-ju, štiri Zelenim

V novi vladi bo ob Kurzu in Koglerju še 13 ministrov – devet iz vrst ÖVP-ja in štirje iz vrst Zelenih. Stranki bosta imeli še vsaka po enega državnega sekretarja oz. državno sekretarko. V vladi bo prvič več žensk kot moških.

Iz vrst Zelenih bodo v prihodnji avstrijski vladi Leonore Gewessler, ki bo ministrica za okolje, infrastrukturo in promet, Rudolf Anschober bo minister za socialo, zdravstvo in zaščito potrošnikov, Alma Zadić, ki je v Avstrijo prišla kot begunka iz BiH-a, pa bo ministrica za pravosodje. Državna sekretarka za umetnost in kulturo bo Ulrike Lunacek.

Boj proti migracijam še zmeraj prioriteta

Zeleni bodo sicer prvič do zdaj vstopili v avstrijsko zvezno vlado. Eden od poglavitnih ciljev nove vlade bo, da Avstrija do leta 2040 postane ogljično nevtralna država. Pomembna točka vladnega programa bodo tudi davčne razbremenitve in boj proti nezakonitim migracijam.

Avstrijski Zeleni podprli koalicijo z Ljudsko stranko