Motiv kune je skoraj identičen fotografiji škotskega fotografa, ki trdi, da glede uporabe ni nihče z njim vzpostavil stika. Foto: Twitter
Motiv kune je skoraj identičen fotografiji škotskega fotografa, ki trdi, da glede uporabe ni nihče z njim vzpostavil stika. Foto: Twitter

V okviru priprav na pričakovani prevzem evra 1. januarja prihodnje leto so v petek v Zagrebu predstavili na razpisu izbrane hrvaške motive evrskih kovancev. Na kovancu za en evro bo motiv kune, ob katerem bosta izpisana beseda Hrvatska in leto uvedbe evra 2023. Njegov avtor je magister uporabnih umetnosti Stjepan Pranjković.

Za to je avtor prejel nagrado 70.000 kun (9300 evrov), mediji pa so poročali, da je kuna skoraj enaka tisti na fotografiji škotskega fotografa Iana H. Leacha. Na dan je prišel tudi zapis Pranjkovića na Facebooku, v katerem je zaprosil za pomoč pri obdelavi te fotografije kune, navaja Hina.

Za portal index.hr je škotski fotograf povedal, da glede njegove fotografije kune ni nihče vzpostavil stika z njim. Po njegovem mnenju je očitno, da gre pri motivu s kovanca za kuno z njegove fotografije.

Pranjković umaknil predlog in se opravičil

Pranjković je medtem predlog motiva že umaknil in se odpovedal vsem pravicam iz sodelovanja na natečaju.

"Odločitev sem sprejel, da ne bi še dodatno oteževal situacije ali še podaljševal negotovosti. Žal mi je, da je v zvezi z mojim delom prišlo do nesporazumov, ki bi lahko škodovali nadaljnjim aktivnostim v tem važnem procesu za Hrvaško," je po poročanju Hine dejal Pranjković. Kot je dodal, ni želel nikogar prizadeti, vsem vpletenim, še posebej Hrvaški cenralni banki (HNB), vladi in hrvaški javnosti, pa se je opravičil.

O njegovem dopisu bo danes razpravljala komisija za denar HNB-ja.

Iz hrvaške vlade so v odzivu sporočili, da so celoten postopek vodili pri HNB-ju.

Na seji hrvaškega sveta za uvedbo evra so sicer v petek predstavili tudi izbrane motive za kovance za dva evra ter 50, 20 in 10 centov.

Guverner HNB-ja Boris Vujčić je takrat napovedal, da bodo v kratkem začeli izdelovati orodja za izdelavo kovancev in poskusne odlitke. Po milijonu kosov za vsak kovanec pa bodo začeli množično proizvodnjo kovancev. Papirnati denar bodo tiskali v tujini.

Hrvaška načrtuje, da bo evro prevzela 1. januarja prihodnje leto. Pri HNB-ju ocenjujejo, da bodo ljudje ob uvedbi evra vrnili približno 1,1 milijarde kovancev za kuno in več kot 500 milijonov bankovcev te valute. Bankovce bo za evre mogoče zamenjati v neomejenem roku, kovance pa v treh letih od dneva uvedbe evra.