Foto: EPA
Foto: EPA

Škotska premierka Nicola Sturgeon je namreč parlamentu v Edinburgu predlagala, da bi novi referendum o neodvisnosti Škotske izvedli 19. oktobra 2023. Po njenih besedah bo referendumsko vprašanje enako tistemu iz leta 2014.

Vprašanje bi se tako glasilo: "Ali naj bo Škotska neodvisna država?"

Premierka je ob tem napovedala, da bo njena vlada zaradi pravne jasnosti že danes za mnenje glede zakonitosti referenduma zaprosila vrhovno sodišče Združenega kraljestva, preden bo volivce pozvala na volišča. Poslancem škotskega parlamenta pa je še dejala, da si želi "nesporno zakoniti referendum", in napovedala, da bo v parlamentu na to temo opravljeno glasovanje.

Naslednje volitve "de facto referednum"

Zatrdila je tudi, da bodo v primeru odločitve sodišča, da predlog za referendum ni v zakonodajni pristojnosti škotskega parlamenta, naslednje splošne volitve postale "de facto referendum". V tem primeru bo namreč "vsakršno pojmovanje Združenega kraljestva kot prostovoljne zveze narodov postalo izmišljotina".

Obenem je priznala, da Škotska morda ne bo imela pristojnosti za izvedbo referenduma, če tega ne odobrijo v Londonu, saj vlada v Londonu vztrajno nasprotuje odredbi, ki bi škotskemu parlamentu podelila pooblastila za izvedbo novega referenduma.

"S trdim delom in neodvisnostjo, s katero si bomo začrtali svojo pot, bo Škotska uspela, Škoti pa so nam povedali, vsem nam v tej dvorani, da želijo imeti pravico odločati," je svoj nagovor v parlamentu sklenila Nicola Sturgeon.

Škoti so se sicer na referendumu leta 2014 s 55-odstotno večino odločili ostati del Združenega kraljestva, a so pozneje na referendumu o brexitu podprli obstanek v EU-ju, medtem ko se je država v celoti s tesno večino odločila za izstop.