Gospodarske napovedi za Nemčijo so zelo skrb vzbujajoče. Foto: Reuters
Gospodarske napovedi za Nemčijo so zelo skrb vzbujajoče. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah so potrdili 1304 novih okužb z novim koronavirusom, 202 človeka sta umrla, kažejo zadnji podatki Inštituta Roberta Kocha. Skupno so v Nemčiji doslej potrdili 157.641 okužb, umrlo je 6115 ljudi.

Nemški Der Spiegel navaja, da bo nemška vlada opozorilo o potovanjih v tujino podaljšala najmanj do 14. junija. Kabinet ministrov naj bi ukrep sporočil še danes. Zaradi pandemije novega koronavirusa so sredi marca odsvetovali vsa turistična potovanja po svetu, to naj bi veljalo do 3. maja.

Novo letališče v Berlinu

Novo letališče v Berlinu, ki bo poimenovano po nekdanjem zahodnonemškem kanclerju Willyju Brandtu, se bo vendarle odprlo 31. oktobra letos. 19. marca so potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom med delavci na letališču, zato je bilo dokončanje del do načrtovanega odprtja pod vprašanjem, a je zdaj vodstvo letališča sporočilo, da bodo lahko prvi potniki iz novega letališča v nemški prestolnici poleteli že letos. Letališče so sicer začeli graditi že leta 2006, prvotno pa bi se moralo odpreti leta 2011. Po številnih zamudah, finančnih težavah in škandalih bo z devetletno zamudo letališče le začelo delovati.

Javnomenjska raziskava kaže, da 48 odstotkov vprašanih podpira, da bi prepoved vstopa za turiste obveljala tudi letos poleti. 20 odstotkov podpira odprtje meja posameznih držav, 13 odstotkov pa jih je za to, da bi že poleti znova vzpostavili prost pretok ljudi znotraj Evropske unije.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je doslej že večkrat poudaril, da bistvenih sprememb ni na vidiku. "Običajnih počitnic z nabito polnimi plažami in gorskimi kočami letos poleti ne bo," je posvaril. Za zdaj v Nemčiji tudi ni mogoče dopustovati znotraj države, saj so nemški hoteli zaprti.

31 odstotkov vprašanih je v raziskavi navedlo, da so se že odpovedali svojim siceršnjim počitniškim načrtom, 22 odstotkov se jih je odpovedalo potovanju v tujino, devet odstotkov se je odpovedalo načrtom za dopust v domovini. Svojih dopustniških načrtov pa doslej ni spremenilo 18 odstotkov vprašanih. 45 odstotkov jih pred epidemijo še ni načrtovalo dopusta.

V Posarju lahko znova od doma

Ustavno sodišče v nemški zvezni deželi Posarje je v torek razveljavilo omejitve gibanja, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. V tej nemški zvezni deželi so tako ponovno omogočena družinska srečanja in preživljanje časa na prostem ob ustrezni medosebni razdalji in omejitvi stikov. Posarski ustavni sodniki so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razsodili, da "trenutno ni zanesljivih razlogov za neomejeno nadaljevanje stroge posarske odredbe o prepovedi zapuščanja stanovanja". V Posarju smejo tamkajšnji prebivalci od 21. marca svoje domovanje zapustiti samo v primeru upravičenega razloga, kot so odhod na delo, nujni nakupi ali obisk zdravnika. Deželna vlada je svojo odločitev o omejitvi gibanja utemeljevala z velikim številom okuženih z novim koronavirusom.

Počasno rahljanje, najprej v šolo zaključni letniki

V Nemčiji so pretekli teden začeli rahljati ukrepe proti koronavirusu. Vrata so odprle trgovine z do 800 kvadratnimi metri površine in prodajalne avtomobilov, koles ter knjigarne, če so se tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi. V nekaterih deželah so znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednjih šol.

Kot je poročala dopisnica RTV-ja iz Nemčije Polona Fijavž, se pristojni intenzivno ukvarjajo, kako v šolo vrniti še druge šolarje in jim ob tem zagotoviti varnost. Jasno je, da pouk v obliki, kot smo ga poznali doslej, ne bo mogoč, a ministrski predsedniki 16 nemških zveznih dežel so se dogovorili, da se morajo vsi otroci v šolo vsaj do neke mere vrniti pred poletjem. Kako bi bilo to lahko videti, preizkušajo na najvišjih letnikih srednjih šol in gimnazij, ki že opravljajo zaključne izpite. "Učenci v klopeh sedijo dva metra narazen, če gledamo levo ali desno, naprej ali nazaj," pravi ravnatelj gimnazije Goethe v Hamburgu Frank Scherler.

V Berlinu so ta teden šole odprli za 28 tisoč desetošolcev, razrede razdelili na tri dele. Prihodnji teden se v šolske klopi vrnejo še devetošolci in šesti, zaključni razredi osnovnih šol, je še poročala dopisnica.

Nemški otroci v šolo pred poletjem

Bodo 4. maja odprli tudi večje trgovine?

Nemški trgovci so v torek pozvali vlado, naj v ponedeljek dovoli odprtje vseh trgovin. Kot so dejali, po odprtju manjših trgovin pretekli teden ni bilo gneče v trgovini, kupci se vedejo zelo previdno. V trgovinskem združenju so bili do odločitve vlade, da se lahko odprejo trgovine do 800 metrov, zelo kritični, prepričani so, da gre za nepošteno odločitev za trgovske verige. Po njihovem mnenju so tako majhne kot velike trgovine sposobne spoštovati pravila. "Odprtje trgovin, velikih do 800 kvadratnih metrov, je potekalo zelo odgovorno," je dejal prvi mož nemške trgovinske zbornice Stefan Genth. "Ni bilo gneče, kupci so mirni in se vedejo odgovorno."

Sorodna novica Živilske trgovine bodo odprte tudi prvo nedeljo po praznikih

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila zaskrbljenost, da so nekateri državljani že preveč sproščeni glede ukrepa o varni razdalji, in poziva nekatere deželne vlade, naj bodo pri rahljanju ukrepov previdne.

V trgovinski zbornici so ob tem pozvali, naj bodo pravila enaka po vsej državi, tudi pri nošnji zaščitnih mask. Kot so zapisali, o tem ne bi smele odločati trgovine same. "Trgovci niso policijski organ. O tem mora odločiti država," je dejal Genth.

Potem ko je zeleno luč za nošnjo zaščitnih mask kot zadnja zvezna država v torek prižgal še Berlin, je zdaj uporaba zaščitnih mask v trgovinah obvezna po vsej državi. Od ponedeljka so zaščitne maske sicer obvezne tudi na sredstvih javnega potniškega prometa v vseh 16 zveznih deželah.

Zaščitne maske so obvezne v trgovinah in na vseh sredstvih javnega prevoza. Foto: Reuters
Zaščitne maske so obvezne v trgovinah in na vseh sredstvih javnega prevoza. Foto: Reuters

Ifo: Tretjina podjetij lahko preživi tri mesece, dobra polovica največ šest mesecev

Nemška podjetja se zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, očitno že pripravljajo na odpuščanje. Kazalnik zaposlovanja inštituta Ifo je namreč aprila padel na 86,3 točke, potem ko je marca znašal 93,4 točke. Ifo je danes poročal tudi, da 29,2 odstotka nemških podjetij ocenjuje, da lahko, če bodo ukrepi obveljali dalj časa, preživijo še tri mesece, 52,7 odstotka pa jih je odgovorilo, da lahko preživijo še šest mesecev. "To so zelo skrb vzbujajoče številke, ki kažejo na val bankrotov," je dejal ekonomist pri Ifuju Klaus Wohlrabe.

Sorodna novica V Italiji skupaj potrdili več kot 200.000 okužb

Kazalnik zaposlovanja, ki so ga začeli izračunavati leta 2002, še nikoli doslej ni prikazoval tako velikega padca. Padec so zaznali v vseh štirih sektorjih – storitvenem, proizvodnem, trgovini in gradbeništvu. Storitveni sektor, ki je že prejšnji mesec imel največji upad, je tokrat zaznal zgodovinski padec in v tem sektorju je po navedbah inštituta Ifo prvič po finančni krizi pričakovati odpuščanje.

Padec zaposlenosti v proizvodnji in trgovini, izjema bodo supermarketi

V proizvodnji se bo trend zmanjševanja števila zaposlenih intenziviral, podoben trend je pričakovati v trgovinskem sektorju, pri čemer bodo supermarketi edina izjema. Negativnemu trendu se ne bo mogel izogniti niti gradbeni sektor, ki je še pred kratkim ugotavljal izrazito rast. Ifo kazalnik zaposlovanja izračunava na podlagi mesečnih anket med približno 9.500 podjetji iz vseh sektorjev. Podjetja inštitutu sporočajo načrte glede zaposlovanja za prihodnje tri mesece.

Na raven pred epidemijo šele konec 2021?

Ifo je v torek tudi napovedal, da se bo nemško gospodarsko letos skrčilo za 6,6 odstotka oz. upoštevajoč razmeroma veliko število delovnih dni v letošnjem letu za 6,2 odstotka. Na raven izpred koronske krize pa se bo Nemčija po napovedi inštituta – pripravil jo je na podlagi raziskave med okoli 8.000 podjetji – vrnila šele konec leta 2021.