Foto: EPA
Foto: EPA

Španska vlada je sicer že lani najavila, da bo po brexitu prebivalcem z britanskim državljanstvom dodelila posebne identifikacijske kartice, ki bodo nadomestile njihove dokumente, ki so jih imeli kot državljani Evropske unije (EU).

Več deset tisoč Britancev se je tako prijavilo za prevzem novega potrdila, ki bi jim omogočalo neovirano gibanje znotraj EU-ja. Čeprav je sprva kazalo, da postopek poteka gladko, pa je britansko veleposlaništvo v Španiji opozorilo, da se je k njim zateklo več državljanov, ki niso dobili nove dokumentacije.

Zapleti na londonskem letališču

A zapleti so tudi na drugi strani. V soboto se več potnikov ni moglo vkrcati na polet proti Madridu z letališča Heathrow v Londonu, saj so jih pri vkrcavanju zavrnili, češ da imajo neveljavne dokumente, čeprav sta se britanska in španska vlada dogovorili, da bosta še nekaj časa veljavni tako stara identifikacijska kartica za tujce (NIE) kot nova (TIE), poroča Guardian.

Jezni potniki so se za pojasnila obrnili na britansko veleposlaništvo v Madridu, kjer so jim sporočili, da je t. i. zelena karta še vedno veljavna in "da se to ne bi smelo dogajati".