Ob kralju je bila ves čas tudi soproga Camilla, ki prav danes praznuje 77. rojstni dan. Foto: Reuters
Ob kralju je bila ves čas tudi soproga Camilla, ki prav danes praznuje 77. rojstni dan. Foto: Reuters

Kralj Karel je v skladu s tradicijo v govoru v parlamentu nanizal zakonodajne načrte nove vlade v naslednjem letu. Vlado so tokrat po prepričljivi zmagi nad konservativci na volitvah v začetku meseca prvič po 14 letih sestavili laburisti.

Ti so danes predstavili več kot 35 predlogov zakonov, ki po nizu slabih gospodarskih kazalnikov med drugim obljubljajo gospodarsko stabilnost ter vključujejo ukrepe za uveljavitev pravil javne porabe in neodvisno oceno prihodnjih proračunov.

Napovedujejo še pospešitev gradnje novih stanovanj in nacionalizacijo železniških podjetij ter ukrepe za zajezitev neregularnega priseljevanja. Po obljubah Starmerja, da bodo zatrli tolpe, ki organizirajo prehode prek Rokavskega preliva, so napovedali ustanovitev nove enote za varnost na meji, ki naj bi imela protiteroristična pooblastila.

Obeta se tudi predlog zakonodaje za okrepitev delavskih pravic in več zaščite za najemnike. Vlada želi še reformirati zgornji dom parlamenta, lordsko zbornico, kjer bodo ukinili pravice do članstva in glasovanja tistim s podedovanimi plemiškimi nazivi.

Napovedujejo še izboljšanje odnosov z EU-jem. "Moja vlada si bo prizadevala na novo zastaviti odnose z evropskimi partnerji in za izboljšanje trgovinskega in investicijskega odnosa z EU-jem," je prebral kralj.

Vlada med drugim še ohranja predloge predhodne vlade za postopno višanje starosti, ki omogoča nakup cigaret, in ustanovitev posebnega nogometnega regulatorja, poročajo tuje tiskovne agencije in britanski BBC.

Uradno odprtje novega parlamentarnega obdobja v Veliki Britaniji že stoletja spada med najpomembnejše dogodke v političnem in kraljevem koledarju. Zaznamujejo ga številni dogodki, zasidrani v dolgoletni tradiciji.

Kralj je v parlamentarno palačo s kočijo prispel v spremstvu konjenice, ob njem je bila ves čas tudi soproga Camilla, ki prav danes praznuje 77. rojstni dan.

Pred njegovim nastopom so varnostniki preiskali kletne prostore Westminstrske palače, s čimer so se spomnili na spodleteli poskus skupine katoličanov iz leta 1609, da bi razstrelili parlament.

Tradicija veleva tudi, da med kraljevim govorom enega od poslancev za talca zadržijo v Buckinghamski palači, da bi tako zagotovili varno vrnitev monarha. Tokrat je bila to laburistična poslanka Samantha Dixon.

Pred samim dogodkom je policija prijela več ljudi, ki naj bi nameravali ovirati slovesno odprtje parlamenta. Aretirali so deset podpornikov skupine Youth Demand, ki so kritični do vladnega ravnanja glede Palestine. Pred poslopjem parlamenta je protestiralo tudi več nasprotnikov monarhije.

Britanski kralj Karel III. je v parlamentu predstavil program nove vlade