Češki protestniki so zahtevali neodvisno sodstvo in pošteno vlado. Foto: EPA
Češki protestniki so zahtevali neodvisno sodstvo in pošteno vlado. Foto: EPA

Babiš, drugi najbogatejši Čeh, je obtožen zlorabe dveh milijonov evropskih sredstev leta 2007 za gradnjo luksuznega letovišča Štorkljino gnezdo v bližini Prage. Policija ga je uradno obtožila korupcije leta 2017.

Protestniki po poročanju Deutsche Wella opozarjajo, da je pri imenovanju nove pravosodne ministrice preveč naključij, ki gredo na roko Babišu.

Dosedanji pravosodni minister Jan Knežinek je odstopil aprila letos, kmalu za tem, ko je policija pozvala, naj Babiša obsodijo glede zlorabe sredstev. Predlagana ministrica je nekdanja poslanka iz vrst CSSD-ja, ki podpira Babiša v parlamentu in je v preteklosti že glasovala proti predlogu policije, naj Babišu odvzamejo poslansko imuniteto.

Češki predsednik Miloš Zeman, prav tako Babišev zaveznik, ki je odgovoren za imenovanje novih ministrov, je Benešovo imenoval na mesto pravosodne ministrice. Benešova je bila državna tožilka v času Zemanove vlade leta 1999, predsednik pa jo je leta 2013 tudi že imenoval na mesto pravosodne ministrice.

Babiš na očitke odgovarja, da je bil Knežinek na položaju pravosodnega ministra le začasno in da je njegov odhod del večjih menjav v ministrskem kabinetu češke vlade.

Protestniki zahtevajo "pošteno vlado"

Protestniki so v Prago prišli s češkimi in evropskimi zastavami in vzklikali slogane "neodvisno sodstvo", "nismo slepi" in "hočemo pošteno vlado". Češka televizija je poročala o protestih v 105 krajih po državi. V Pragi se je po poročanju tamkajšnjih medijev zbralo 10.000 ljudi, v Brnu 4.000.

V Pragi naj bi se zbralo 10.000 ljudi. Foto: EPA
V Pragi naj bi se zbralo 10.000 ljudi. Foto: EPA

Češki premier ves čas zanika obtožbe in jih označuje za "neverjetno svinjarijo". "Če ne bi bil v politiki, nihče ne bi niti slišal za Štorkljino gnezdo," je Babiš povedal za češki dnevnik Dnes in nasprotnike obtožil podtikanja afer in brskanja po njegovi preteklosti.

Babišev primer preiskujeta češka policija in Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF). Babiš naj bi v goljufiji Štorkljino gnezdo podjetju, upravičenemu do evropskih sredstev, predal lastništvo nad posestvom, ki ga je nato vrnilo Babiševemu holdingu Agrofest, navaja Deutsche Welle.