Dodika je v torek sprejel ruski predsednik Putin. Foto: Reuters
Dodika je v torek sprejel ruski predsednik Putin. Foto: Reuters

Dodik je na varnostnem forumu, na katerem so sodelovali predstavniki 80 pretežno azijskih držav, opozoril, da je bilo srbsko ljudstvo "prva žrtev hegemonizma Zahoda".

Obsodil je širjenje zavezništva Nato proti Vzhodu in ponovno zagovarjal Moskvo ter upravičeval njeno invazijo v Ukrajino. "Nov izziv danes je prebujanje ideologije nacizma in fašizma, zlasti v Ukrajini, ki sta sprejeta kot orožje v boju proti Rusiji," je dodal.

Prepričan je, da evropska varnostna arhitektura nikoli ne bo delovala avtonomno, saj se v okviru Nata na Evropo gleda zgolj kot na čezatlantsko trdnjavo ZDA. Evropska unija je po njegovih besedah postala vazal ZDA, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Predsednik Republike Srbske se je ob robu foruma srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, že v torek pa se je sestal s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Sorodna novica Dodik na obisku pri Putinu: Banjaluka si želi sodelovanja z Rusijo na gospodarskem področju

Putin se je Dodiku zahvalil za nevtralno stališče Banjaluke do vojne v Ukrajini. "Hvaležni smo vam za vaše nevtralno stališče do dogodkov v Ukrajini. Le takšno stališče lahko pripelje do pozitivne odločitve. V vsakem primeru pa smo hvaležni za vašo zadržanost," je dejal. Dodik se je zavzel za gospodarsko sodelovanje z Rusijo.

Bruselj: Tesne vezi z Rusijo nezdružljive z evropsko integracijo

Na Dodikov obisk Moskve se je danes odzvala Evropska komisija, ki je ponovila, da je ohranjanje tesnih vezi z Rusijo nezdružljivo z evropsko integracijo. Ob tem je poudarila, da si želi, da bi bile vse kandidatke za članstvo v Uniji zanesljive partnerke, ki cenijo skupna načela, vrednote, varnost in blaginjo, poroča portal N1 Srbija.

"Ne pozabimo, da je Putin tisti, ki ukazuje in nadzoruje množične kršitve Ustanovne listine ZN-a in človekovih pravic v Ukrajini, Rusija pa izvaja grozodejstva z nediskriminatornim uničevanjem kritične civilne infrastrukture, ropanjem ukrajinskega premoženja in ugrabljanjem otrok," so še dodali v komisiji.