Ursula von der Leyen, Charles Michel in Recep Tayyip Erdogan na torkovem srečanju v Ankari. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen, Charles Michel in Recep Tayyip Erdogan na torkovem srečanju v Ankari. Foto: Reuters

Italijanski premier je komentiral protokolarni incident v Ankari, ko so med obiskom v Turčiji predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela posedli poleg Erdogana, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa na nekoliko odmaknjen kavč.

"Zelo mi je žal zaradi ponižanja, ki ga je morala trpeti predsednica Evropske komisije," je dejal Draghi. Dodal je, da je "treba biti pri sodelovanju s temi diktatorji, ki jih potrebujejo, odkrit glede različnih idej in pogledov na družbo". Po njegovih besedah je treba biti pripravljen sodelovati z njimi, saj je to v interesu države.

Ankara glede sedežnega reda kritike zavrača

Turško zunanje ministrstvo je v znak protesta že v četrtek zvečer na pogovor poklicalo italijanskega veleposlanika v Turčiji.

Zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pa je na Twitterju izjavo italijanskega premierja obsodil. "Ostro obsojamo izjave italijanskega premierja o našem izvoljenem predsedniku. Vzemite nazaj nesramne besede," je zapisal.

Izjavo nekdanjega predsednika Evropske centralne banke je obsodil tudi Erdoganov svetovalec za komuniciranje.

Turčija je že pred tem zavrnila kritike zaradi sedežnega reda na srečanju von der Leynove in Michela z Erdoganom na začetku tedna. Cavusoglu je kritike na račun Ankare označil za nepravične in poudaril, da je bil sedežni red pripravljen v dogovoru z EU-jem.