Europol je marca v obsežni operaciji zasegel 34.000 kirurških mask (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Europol je marca v obsežni operaciji zasegel 34.000 kirurških mask (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Direktorica Europola Catherine De Bolle poudarja, da so tovrstne kriminalne dejavnosti nesprejemljive, saj lahko med krizo javnega zdravstva dejansko ogrozijo človeška življenja.

Marca so tako v mednarodni operaciji zasegli okoli 34.000 ponarejenih kirurških mask. Med ponarejenimi zdravili gre predvsem za protivirusna zdravila, zdravila proti malariji in vitamine, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Manj varne spletne povezave

Europol še posebej opozarja na kibernetski kriminal v času, ko veliko ljudi dela od doma, kjer so lahko njihovi podatki in spletne povezave manj varne in omogočajo povezave s sistemi njihovih organizacij. Kriminalci pandemijo izkoriščajo za socialni inženiring in širjenje zlonamerne programske opreme.

Goljufi spreminjajo svoje metode

Sorodna novica Tonin: Dobava treh milijonov mask je bila prevara

Europol pričakuje tudi hiter porast goljufij, saj so goljufi zelo hitro prilagodili svoje metode in izkoriščajo strahove in skrbi žrtev med zdravstveno krizo. Tako je na primer prišlo do prenosa 6,6 milijona evrov podjetju v Singapurju za nakup alkoholnih gelov in zaščitnih mask, vendar naročenega drugo podjetje ni nikoli prejelo.

Europol opozarja tudi na znane prevare, ko se kriminalci predstavljajo za predstavnike zdravstvenih oblasti. Pričakovati je, da bodo trgovine in zdravstvene ustanove tarče organiziranih vlomov.

Slovenija naročila tri milijone mask ... ki jih ni prejela

Sicer pa smo tovrstne prevare pred dnevi občutili tudi v Sloveniji, ko je država naročila tri milijone mask prek Italije, a jih ni nikoli prejela. Po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina je bila dobava očitna prevara. Država pošiljke ni plačala vnaprej.