Omejitve glede ameriških potnikov je Evropa odpravila komaj junija. Foto: AP
Omejitve glede ameriških potnikov je Evropa odpravila komaj junija. Foto: AP

Ta zadnji val, ki ga poganja bolj nalezljiva različica delta, je najhujši na ameriškem jugu, a primeri naraščajo po celotni državi.

EU naj bi zato še ta teden razveljavil sprostitev omejitve potovanj iz ZDA, ki jo je uvedel junija pred glavno turistično sezono, poroča BBC.

Šlo bo sicer za nezavezujoče priporočilo EU-ja, kar pomeni, da se bodo lahko posamezne države same odločale, ali bodo še naprej sprejemale ameriške obiskovalce pod pogojem cepljenosti, z negativnim izvidom testa ali s karanteno.

Čeprav je EU odpravil omejitve potovanj za Američane junija, pa po drugi strani ZDA že od marca 2020 ohranjajo prepoved vstopa za evropske prišleke.

Evropske države se bodo zdaj same odločale, ali priporočilo EU-ja glede ameriških potnikov upoštevajo ali ne. Foto: AP
Evropske države se bodo zdaj same odločale, ali priporočilo EU-ja glede ameriških potnikov upoštevajo ali ne. Foto: AP

Na začetku meseca je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opozorila, da ne bodo dopustili, da se to pomanjkanje recipročnosti "vleče še tedne".

Porast hospitalizacij in smrti

Sorodna novica ZDA odobrile dokončno uporabo cepiva Pfizer/BioNtech

Iz ZDA zdaj poročajo o številu hospitalizacij, kakršnega niso imeli od januarja, ko so dosegli rekord z več kot 142.000 bolniki s covidom-19 v bolnišničnih posteljah. Na Floridi je v bolnišnicah več kot 16.000 obolelih s covidom – največ v državi –, sledita Teksas in Kalifornija.

Povzpelo se je tudi število smrti, povezanih s covidom, in sicer v povprečju na več kot tisoč na dan. V ZDA je z obema odmerkoma cepljenih 53 odstotkov Američanov, zanimanje za cepljenje pa upada.

Prejšnji teden je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala dokončno dovoljenje za uporabo Pfizerjevega cepiva, s katerim lahko cepijo starejše od 16 let. Cepivo je imelo od decembra lani le začasno dovoljenje.

Administracija predsednika ZDA Joeja Bidna zdaj želi okrepiti prizadevanja za cepljenje Američanov.