Na področju pravosodja v Bruslju kot zelo problematični izpostavljajo Poljsko in Madžarsko, težave zaznavajo tudi v Romuniji. Foto: Reuters
Na področju pravosodja v Bruslju kot zelo problematični izpostavljajo Poljsko in Madžarsko, težave zaznavajo tudi v Romuniji. Foto: Reuters
EU
EU groti Poljski z ukinitvijo financiranja, če Varšava ne bo spremenila svoje politike na področju pravosodja. Foto: Reuters

Organizacija, ki zastopa pravosodne sisteme članic EU-ja, proučuje status njenega poljskega člana, potem ko je vlada v Varšavi povečala nadzor nad sodišči.

Medtem je madžarski premier Viktor Orban predlagal ustanovitev novih administrativnih sodišč, s katerimi kritiki pravijo, da naj bi povečal politični vpliv na sodnike.

"Bolezen Poljske in Madžarske bi se lahko razširila v sosednje države," je po poročanju Reutersa dejal novi vodja ENCJ-ja, Nizozemec Kees Sterk. "Kdo nam lahko zagotovi, da se to ne bo razširilo v druge dele Evrope".

"Kar se dogaja na Poljskem in Madžarskem, ni osamljen incident, ampak se to dogaja na sistemski ravni. Zaradi tega je to drugače, in to je tudi najbolj skrb vzbujajoč del," je dejal Sterk.

"Razmere zelo zelo alarmantne"
EU je Poljski zagrozil z ukinitvijo financiranja, če ne bo spremenila svojih politik, ki jih Unija dojema kot nedemokratične, Varšava pa je izrazila določeno pripravljenost za popuščanje. Po Sterkovih besedah pa je "položaj še vedno zelo zelo alarmanten in spremembe niso dovolj, da bi zaščitile neodvisnost pravosodja na Poljskem".

Evropska komisija je Poljski dala čas do konca junija, da sprejme dodatne ukrepe, v poljski vladajoči stranki Zakon in pravičnost pa so že sporočili, da tega verjetno ne bodo storili.

Medtem se čaka na razsodbo Evropskega sodišča naslednji mesec v primeru, ki ga je sprožila Irska. Ta država je namreč ustavila izročitve Poljski zaradi skrbi, ali Poljska še lahko zagotavlja spoštovanje vladavine prava.

Pomisleki glede vladavine prava so tudi v Romuniji, kjer so v zadnjih mesecih potekali protesti zaradi vladnih sprememb na področju pravosodja, ki naj bi oteževale boj proti korupciji. Sterk je dejal, da stanje v Romuniji sicer ni tako skrb vzbujajoče kot na Poljskem in Madžarskem, a da niso povsem brez skrbi.

Kot opozarja Sterk, je sodstvo po Uniji pod vse večjim pritiskom. "Vladavina prava, ločitev oblasti in neodvisnost močnega pravosodja so ključni za dobro delujočo družbo," je še dejal Sterk po prevzemu vodenja ENCJ-ja. "Brez tega bomo na koncu pristali v diktatorstvu."