Evropske države iščejo načine, kako naj ohranijo in razvijajo svoje poslovanje z Iranom kljub ameriškim sankcijam. Foto: Reuters
Evropske države iščejo načine, kako naj ohranijo in razvijajo svoje poslovanje z Iranom kljub ameriškim sankcijam. Foto: Reuters

Nemški zunanji minister Heiko Maas je v Bukarešti oznanil, da so države že zagnale finančni mehanizem v pomoč evropskim podjetjem z legitimnimi poslovnimi interesi v Iranu.

Transakcijski kanal z Iranom, ki so ga registrirale omenjene države, se imenuje Instex oziroma Instrument v podporo trgovskim menjavam, poročanje nemške javne radiotelevizije NDR prenaša nemški portal Deutsche Welle.

Instrument bo evropskim državam omogočil nadaljevanje poslovanja z Iranom, a bi lahko zaradi tega prišle v spor z ZDA, ki vsiljujejo sankcije zoper to državo.

Kot poroča NDR, bo sedež Instexa v Parizu, vodil ga bo nemški bančni strokovnjak, nadzorni odbor pa bo vodila Velika Britanija.

Evropske države naj bi kanal sprva uporabljale le za prodajo hrane, zdravil in medicinskih naprav Iranu, v prihodnosti pa bi lahko njegovo uporabo razširile.

Belgijski zunanji minister Dider Reynders je dejal, da Evropa deli ameriško zaskrbljenost glede Irana, a "da bodo konec koncev podjetja tista, ki se bodo odločila, ali želijo poslovati v Iranu, upoštevajoč tveganje zaradi ameriških sankcij".

Iran pozdravil vzpostavitev mehanizma

Poseben trgovinski mehanizem je "prvi korak v okviru vrste zavez Evropejcev Iranu, ki jih bodo, upam, uresničili v celoti in ne deloma," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je prav tako pozdravila vzpostavitev tega mehanizma.

Odstop od sporazuma obnovil napetosti

Ameriška vlada je sicer posvarila EU pred poskusi izogibanja ameriškim sankcijam zoper Iran, ki so jih ZDA razširile, potem ko je predsednik te države Donald Trump lani enostransko odstopil od mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015.

Medtem Rusija, Kitajska in EU vztrajajo, da Iran ni kršil sporazuma in da bi mu morali dovoliti, da trguje.

Več podrobnosti o Instexu naj bi bilo predstavljenih na srečanju obrambnih in zunanjih ministrov EU-ja, ki poteka v Bukarešti.