Taborišče Al Hol na severovzhodu Sirije pod nadzorom kurdskih sil. Foto: EPA
Taborišče Al Hol na severovzhodu Sirije pod nadzorom kurdskih sil. Foto: EPA

To je že četrti primer repatriacije žensk in otrok iz Sirije v zadnjem letu dni.

Otroke so po prihodu v Francijo predali pristojnim socialnim službam, odrasle pa pravosodnim oblastem.

Organizacija, ki združuje sorodnike z otroki, pripeljanimi iz Sirije v Francijo, je najnovejšo repatriacijo pozdravila. Ob tem je opozorila, da je v sirskih taboriščih še več deset francoskih otrok, ki jih je treba vrniti v domovino. Nekatere matere so ob obisku francoskih uradnikov v taboriščih zavrnile vrnitev v Francijo, saj so se bale, da jih bodo ločili od njihovih otrok.

Francozinje so prostovoljno odpotovale na ozemlja pod nadzorom džihadistov na ozemlju Sirije in Iraka. Ob padcu Islamske države leta 2019 so ostale ujete na območju pod nadzorom sirskih Kurdov. Več tisoč nekdanjih borcev Islamske države in njihovih družinskih članov je še vedno v tamkajšnjih taboriščih, kjer pogosto živijo v katastrofalnih humanitarnih razmerah.

V Franciji so zoper vse odrasle, ki so se pridružili Islamski državi in ostali v Iraku in Siriji, uvedli sodne postopke.

Repatriacije so sicer v Franciji, ki je bila v minulih letih tarča številnih džihadističnih terorističnih napadov, v katerih je bilo ubitih več kot 250 ljudi, zelo občutljiva tema.

Medtem ko so druge evropske države, kot sta Belgija in Nemčija, sprejele večino svojih državljanov, ki so se pridružili džihadistom v Siriji, je francoska vlada vrnitev svojih državljanov načeloma zavračala, saj da predstavljajo varnostno grožnjo. Repatriacijo so dovolili le od primera do primera, skupaj za peščico žensk in otrok, med katerimi je bilo več sirot.

Pred letom dni so tovrstno prakso opustili in julija lani so v prvi skupni operaciji v Francijo vrnili 16 žensk in 35 otrok. Oktobra lani so repatriirali še 15 žensk in 40 otrok, januarja pa 15 žensk in 32 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.