Potniki čakajo na železniški postaji Gare de Lille-Flandres v Parizu. Foto: Reuters
Potniki čakajo na železniški postaji Gare de Lille-Flandres v Parizu. Foto: Reuters

"Lahko potrdim, da davi vozijo vsi vlaki, tako na vzhodni progi, kar velja že od sobote, kot na atlantski progi, kjer smo že v nedeljo imeli skoraj normalne razmere, in na severni progi, kjer smo v nedeljo imeli tri vlake od štirih, ki danes vozijo normalno," je za televizijo RTL dejal minister v odstopu.

Še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za tri požige na strateških točkah železniške infrastrukture v noči na petek in ali so bili namerno načrtovani tako, da bi ovirali slovesnost ob odprtju olimpijskih iger, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

So pa viri pri policiji za AFP potrdili, da so po sabotažah prijeli levičarskega aktivista. Kot so dodali, so moškega v nedeljo prijeli v kraju Oissel na severozahodu Francije, pri sebi pa je imel ključe za dostop do tehničnih prostorov francoskih železnic SNCF, orodje in literaturo, povezano z levičarskim gibanjem.

Moški je po navedbah vira blizu primeru v pridržanju v bližnjem mestu Rouen.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je za televizijo France 2 povedal, da so službe "identificirale določeno število profilov, ki bi bili lahko odgovorni za sabotažo". Poudaril je, da gre za natančne in zelo usmerjene sabotaže, kar je po njegovih besedah značilno za delovanje skrajne levice.

Zaradi napadov je bil v preteklih dneh prekinjen ali oviran promet med Parizom in nekaterimi deli države kot tudi z nekaterimi prestolnicami. Zaradi napadov je bilo odpovedanih tudi več vlakov Eurostar med Parizom in Londonom. Prizadetih je bilo okoli 800.000 potnikov.

Francoske oblasti so napade označile za usklajeno dejanje sabotaž, usmerjeno proti napravam operaterja francoskih železnic SNCF. Napad na železnice tik pred začetkom olimpijskih iger v Parizu je predstavljal veliko preglavico za organizatorje.

V Franciji je tri dni po sabotažah na francoskem omrežju hitrih vlakov v nedeljo zvečer v šestih francoskih departmajih prišlo še do sabotaž na optičnih omrežjih več telekomunikacijskih operaterjev. Po navedbah policije Pariz pri tem ni bil prizadet.