Italijanski gasilci so požar gasili s helikopterji in kanaderji. Foto: TV Slovenija/Petra Marc
Italijanski gasilci so požar gasili s helikopterji in kanaderji. Foto: TV Slovenija/Petra Marc

Gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki jim iz zraka pomagata tudi dve letali kanader in en helikopter, se z ognjem še naprej borijo v Reziji, poroča Primorski dnevnik.

Gasilci so še vedno na delu tudi v Praprotnu, kjer je v četrtek umrla koordinatorka civilne zaščite, na katero je med preverjanjem požarišča padlo drevo.

Veter je popoldne nekoliko razpihal tudi tleča požarišča na italijanskem Krasu v bližini vasi Jamlje in Sabliči nad Tržičem, zato se tamkajšnji prebivalci danes še ne smejo vrniti na svoje domove. Sabliči za zdaj ostajajo brez električne energije, ob tem še vedno gori ponekod na hribovitih območjih okrog Kremenjaka in Gorjupe kupe.

Kdaj se bodo prebivalci lahko vrnili domov?

Župan Doberdoba Fabio Vizintin se je medtem v Gorici sestal z goriškim prefektom Raffaelejem Ricciardijem in z gasilci. V soboto bodo ponovno preverili, če so razmere dovolj stabilne, da se krajani lahko vrnejo v Jamlje in Sabliče. Ogenj sicer ne ogroža naselij.

Zaradi požarov na Krasu se daleč naokoli širijo nevarni prašni delci PM10, njihova koncentracija čez dan pogosto preseže dovoljene vrednosti. V izogib zdravstvenim težavam lokalne oblasti v Trstu ta konec tedna prebivalcem priporočajo nošenje zaščitnih mask tipa FFP2 na prostem in zadrževanje v zaprtih prostorih, še poroča Primorski dnevnik.

Železnica in avtocesta znova obratujeta

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je od danes dopoldne železniška povezava med Trstom in Tržičem ponovno vzpostavljena v obe smeri, promet normalno poteka tudi na avtocesti Trst-Benetke.

Smrtna žrtev pri Praprotnem

Iz Videmske pokrajine, kjer se gasilci prav tako borijo z dvema požaroma, so v četrtek poročali o tragični nesreči prostovoljke. Žrtev je bila 56-letna prostovoljka in koordinatorica civilne zaščite. Umrla je med preverjanjem požarišča pri Praprotnem, ko se je nanjo podrlo drevo, ki ga je poškodoval ogenj.

Na terenu so v četrtek požare gasili gasilci, gozdna straža in civilna zaščita, skupaj več kot 250 ljudi. Italijani so pohvalili tudi odlično sodelovanje s slovenskimi kolegi, saj je pri gašenju pomagalo tudi več kot 20 slovenskih ekip.

V Italiji zdaj požari drugje v Furlaniji - Julijski krajini