Ladja Fremantle Highway je prevažala nove avtomobile. Foto: Reuters
Ladja Fremantle Highway je prevažala nove avtomobile. Foto: Reuters

Ladjo bodo odvlekli na lokacijo 16 km severno od nizozemskih otokov Ameland in Schiermonnikoog, je sporočila nizozemska morska uprava Rijkswaterstaat.

Vleka se je začela v nedeljo, zdaj pa še ni znano, kdaj bo ladja, ki je ob izbruhu požara potovala iz Nemčije v Egipt, prispela na začasni cilj, so povedali v upravi in dodali, da je to odvisno od vremenskih razmer, razvoja dima na ladji, toka in plime.

Tiskovna predstavnica Rijkswaterstaata je za nizozemsko tiskovno agencijo ANP povedala, da bo ladja na začasni lokaciji bolj oddaljena od ladijskih poti in nekoliko stran od vetra.

V požaru je umrl indijski član posadke, medtem ko je bilo poškodovanih še sedem ljudi, ki so skočili v morje, da bi pobegnili pred dimom. Na krovu v Panami registrirane ladje je 3783 avtomobilov, od tega skoraj 500 električnih, kar je znatno več, kot je najprej poročala logistična družba K Line, ki je najela ladjo in je javila, da prevaža le 25 električnih avtomobilov. Družba ni še ničesar povedala o znamkah avtomobilov na krovu.

Litij-ionska baterija gori z dvakrat večjo energijo od običajnega požara, in kot opozarjajo strokovnjaki ter zavarovalnice, industrija ni dohajala tveganj, ki jih prinaša razvoj električnih baterij.