Protestniki opozarjajo na črno gradnjo. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Protestniki opozarjajo na črno gradnjo. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Zaliv so organizatorji izbrali zato, ker tam lokalni podjetnik že 20 let nezakonito gradi objekte in cesto na državnem zemljišču ter ignorira vse prepovedi raznih inšpektorjev. Hkrati si prisvaja plažo, ki pa je po hrvaških zakonih pomorsko javno dobro.

Približno 2000 ljudi se je v nedeljo pozno popoldne sončilo in kopalo na plaži Vruja, kjer je bil do nedavnega dostop do zaliva mogoč le po morju.

Gre za tipično hrvaško zgodbo, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard. Kdor ima zveze z oblastmi, lahko počne kar koli, kdor jih nima, pa ne sme ničesar, je dejal eden izmed protestnikov.

Podjetnik Stipe Latković že 20 let v zalivu gradi več turističnih objektov, zgradil pa je tudi daljši pomol, bazen, pred kratkim pa celo cesto do svojih objektov, vse to na državnem zemljišču.

Komunalni redarji prihajajo, Latković dobiva kazni, odločb inšpektorjev o prepovedi gradnje pa ne upošteva. Pravna država očitno ne velja za vse, je dejala ena izmed protestnic Rose Fištanič.

Latković ljudem onemogoča tudi dostop do plaže, ki je javna. Ravnateljica uprave za pomorstvo Nina Perko je dejala, da "na Hrvaškem ni zasebnih plaž, pomorsko javno dobro se na noben način ne more privatizirati, vsak lahko na obali položi svojo brisačo, kamor želi".

Na jadranski obali je vse skupaj le 18 plaž, ki so v lasti koncesionarjev in za katere je treba plačati vstopnico. Vsaka druga plaža, ki se hvali z znakom zasebno, pa je protizakonita.

Festival črne gradnje so podprli tudi številni znani Hrvati, med njimi igralec Rade Šerbedžija in nekdanji košarkar Dino Rađa. Politiki na oblasti nimajo odgovora, zakaj država dovoljuje privatizacijo plaž, spornega podjetnika, ki uničuje zaliv Vruja, pa je celo branil predsednik države Zoran Milanović. Latković je namreč finančno podprl njegovo predvolilno kampanjo.