Pripravljenost na sodelovanje je do zdaj izkazalo sto zdravnikov družinske medicine. Foto: EPA
Pripravljenost na sodelovanje je do zdaj izkazalo sto zdravnikov družinske medicine. Foto: EPA

Pilotni projekt bo trajal tri mesece do konca julija. Njegove rezultate bodo ocenili septembra, oktobra pa bi program lahko vzpostavili na državni ravni, je že prejšnji mesec na novinarski konferenci napovedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

Beroš je še poudaril, da bo sodelovanje pri projektu prostovoljno tako za zavarovance kot za zdravnike. Zdravniki bodo pregled opravljali v okviru nadur in bodo za to posebej plačani, zaposleni zavarovanci, ki se bodo odzvali na pregled, pa bodo dobili prost in plačan delovni dan.

Pilotni projekt bodo izvajali v petih hrvaških županijah po dveh različnih modelih. Po prvem modelu bodo pregledi potekali sistematsko v ordinacijah izbranih zdravnikov, po drugem pa na posebej za to določenih točkah v zdravstvenih domovih.

Preglede bodo opravljali zdravniki družinske medicine. Do zdaj je pripravljenost, da se vključijo v izvajanje preventivnih sistematskih pregledov, pokazalo sto zdravnikov družinske medicine, je v četrtek povedal vodja delovne skupine za preventivne zdravniške preglede Tomislav Benjak za hrvaško televizijo RTL.

Sistematski pregled bo med drugim vključeval merjenje teže, višine, krvnega pritiska, sladkorja v krvi, pregled srca in pljuč ter vida in sluha, po potrebi pa tudi EKG in preiskave za zgodnje odkrivanje različnih vrst raka.

Tisti, ki se ne bodo odzvali na pregled v času trajanja pilotnega projekta, se bodo zanj lahko odločili, ko bodo projekt začeli izvajati na državi ravni.

Osebnega zdravnika dve leti ni obiskalo okoli 170.000 Hrvatov. Na območju petih županij, ki so vključene v pilotni projekt, pri osebnem zdravniku dve leti in več ni bilo 25.325 ljudi.