V bližini Hendrixovega mostu v Zagrebu so gasilci s splava rešili dva človeka, v občini Brdovec pa so tri prebežnike iz Afganistana rešili pred utopitvijo. "Rešeni so in mislim, da so jih že oskrbeli v zdravstvenem domu," je pojasnil notranji minister Davor Božinović.

Minister je med obiskom v občini Brdovec opozoril, da so razmere tam resne, saj je voda ponekod že vdrla v hiše. Skupno naj bi voda v občini zajela osem hiš, prebivalce pa so dopoldne že evakuirali. Gasilci so sicer rešili tudi 13 psov.

Poplavljeno je širše območje v Brdovcu, med drugim tudi številne hiše. Poplave so prizadele tudi območje Zagreba v bližini Podsusedskega mosta.

Sorodna novica V Nemčiji morali zaradi toče aktivirati snežne pluge

Se je pa raven Save začela stabilizirati in začenja rahlo upadati, vendar bi se to lahko v prihodnjih 24 urah spremenilo zaradi drugih pritokov, so sporočili iz hrvaškega hidrološkega urada DHMZ-ja.

V Medžimurski in Varaždinski županiji je noč minila brez večjih težav. V zadnji je sicer reka Drava ponekod prestopila bregove in ogroža bližnje hiše.

O poplavah poročajo tudi iz mesta Čabran blizu mejnega prehoda Babno Polje. Zaradi obilnih padavin se je razlila reka Čabranka, ki pa je zaradi nanosov vejevja skoraj podrla jez v središču mesta. Več gospodinjstev je utrpelo škodo, zaradi plazov je bila nekaj časa zaprta tudi cesta Plešče–Čabar.

Hrvaška uprava za civilno zaščito je v petek sporočila, da so zaradi pričakovanega poplavnega vala in močnega deževja aktivirali obvodni kanal Sava–Odra, zaradi česar so zaprte vse ceste, ki ga prečkajo. Ponekod pa se je Sava že razlila.

Bližnje prebivalce so posvarili, naj bodo previdni na poplavnih območjih in naj se ne odpravijo na pot, če jim ni treba.

Rumeno opozorilo za celotno državo

Na območju Primorsko-goranske županije so v petek gasilci opravili 82 intervencij, na območju Istrske županije 13, v Zadrski županiji 27 in več kot deset na območju Zagrebške županije. Največ intervencij se je nanašalo na črpanje vode iz objektov, polnjenje vreč s peskom in odstranjevanje vej in dreves s cest.

Splitsko-dalmatinsko županijo je ponoči prizadelo tudi neurje, ki je zaradi strel povzročilo več manjših požarov. Te so gasilci že pogasili. Poleg neurja je bilo pred polotokom Sveti Petar opaziti tudi vodno trombo, ki naj bi trajala le nekaj minut.

Za celotno državo je sicer v veljavi rumeno opozorilo. Poleg že napotenih sil pa je v stanju pripravljenosti tudi 150 pripadnikov hrvaške vojske.

Popolni kaos v Beogradu: Odkrivalo strehe, prevračalo avtomobile

Popoldne pa je hudo neurje zajelo tudi Beograd, od koder poročajo o "popolnem kaosu" in "apokalipsi". Veter je odkrival strehe, podiral ograje, prevračal avtomobile in nosil smetnjake po ulicah, padala je tudi orjaška toča, ki je razbijala okna v Novem Beogradu, poroča b92.

Podrta so tudi številna drevesa, pri čemer je bilo poškodovanih več vozil.

Obrenovac je bil sredi dneva v skoraj popolni temi, potem ko so v samo desetih minutah nebo prekrili nevihtni oblaki, beograjski župan Aleksandar Šapić pa prebivalce srbske prestolnice opozarja, naj ne zapuščajo svojih domov.

Potem ko je neurje prešlo Beograd, se je zdaj usmerilo v druge dele države.

Na jugu Avstrije kljub mirnejši noči ostajajo zaskrbljeni

Na jugu Avstrije kljub manj obilnemu nočnemu deževju ostajajo zaskrbljeni. Med najbolj ogroženimi ostaja Šentpavel v Labotski dolini, kjer oblasti pričakujejo nov poplavni val in kjer so evakuirali več hiš. V Lipnici so morali evakuirati dom starejših.

Skupno je na avstrijskem Koroškem aktivnih približno 2500 gasilcev in 100 vojakov, ki pomagajo prizadetim.

Se pa zaradi številnih zaprtih cest danes pričakuje prometni kaos pred predorom Karavanke. Zaradi počitniške sezone je ta del avtoceste že tako obremenjen, zaradi zaprtega prelaza Ljubelj in zaprtega dela štajerske avtoceste v Sloveniji pa bo na Karavanke preusmerjenega še več prometa. Že zjutraj je bil pred predorom 14 kilometrov dolg zastoj.

Poplave tudi na Hrvaškem in Avstriji