Morska pena je za najbolj impresiven prizor po poročanju portala Istramet.hr poskrbela v Novigradu, kjer je veter raznašal peno po zraku, pobelila pa je tudi nekatere ceste.

Penjenje morske vode nastane zaradi povečanih vsebnosti raztopljenih organskih snovi, kombinacija močnega vetra in visokih valov pa ta pojav še okrepi.

Po besedah meteorologov gre za običajen pojav, ki pa je prebivalce Novigrada vseeno močno presenetil. "Mislila sem, da je sneg, ker ga nekaj napovedujejo," je dejala ena od domačink za hrvaško televizijo Nova TV in dodala, da česa takšnega v 30 letih še ni videla.

Prvi sneg severno od Reke

Na Hrvaškem je zjutraj medtem zapadel prvi sneg, in sicer na smučarskem letovišču Platak severno od Reke, temperature pa so se močno spustile tudi drugje.

V večjem delu države bodo danes po napovedih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ) čez dan med osmimi in 13 stopinjami, na Jadranski obali pa med 11 in 22 stopinjami Celzija.

Opozorilo zaradi močnega vetra

Za celotno hrvaško obalo danes velja oranžno vremensko opozorilo zaradi močnega, občasno orkanskega vetra. Za preostale dele države velja rumeno opozorilo zaradi obilnih padavin. Te so zjutraj sicer že povzročale težave, saj se je po podatkih hrvaškega avtokluba Hac zgodilo več prometnih nesreč, v Zagrebu pa je bregove prestopila reka Sava.