Foto: EPA
Foto: EPA

Francoski Ikei bodo sodili kot gospodarskemu subjektu, skupaj z vrsto njenih nekdanjih izvršnih kadrov. Tožilstvo pravi, da je Ikea Francija znotraj vseh svojih operacij vzpostavila "vohunski sistem". Petnajsterica na zatožni klopi vključuje med drugim nekdanjega izvršnega direktorja Stefana Vanoverbekeja in njegovega predhodnika Jean-Louisa Baillota.

Zaradi posredovanja zaupnih podatkov sodijo tudi štirim policistom. Obtožnica jih med drugim bremeni nezakonitega zbiranja zasebnih informacij in nezakonitega prejemanja zasebnih informacij. Za nekatera očitana kazniva dejanja je predvidena tudi zaporna kazen do 10 let.

Ikea je zaradi škandala že odpustila štiri nekdanje zaposlene na izvršnih položajih in sprejela nov kodeks vedenja. Še vedno pa podjetju preti kazen do 3,75 milijona evrov.

Navedbe so prvič prišle na dan leta 2012, potem ko je vir znotraj Ikee satiričnemu časopisu Le Canard Enchaîné posredoval e-pošto med podjetjem in varnostno družbo. Izmenjana korespondenca nakazuje, da je podjetje iskalo dostop do podatkov o svojem osebju in strankah iz policijske baze podatkov o milijonih imen in osebnih podatkov kriminalcev, žrtev in celo prič.

Dva sindikata sta proti Ikei vložila uradno pritožbo, v kateri sta podjetje obtožila, da vohuni za na stotinami svojih zaposlenih in kupcev.