Giorgia Meloni se je z novinarko leta 2021 zapletla v spor na Twitterju. Foto: AP
Giorgia Meloni se je z novinarko leta 2021 zapletla v spor na Twitterju. Foto: AP

36-letna novinarka mora poleg 5000 evrov odškodnine plačati še denarno kazen v znesku 1200 evrov, potem ko se je po objavi na Twitterju oktobra leta 2021 z Meloni, ki je tedaj vodila opozicijsko stranko Bratje Italije, zapletla v ostro izmenjavo besed.

Korespondenca na družabnem omrežju se je začela z novinarkino objavo prirejene fotografije Meloni s sliko pokojnega fašističnega voditelja Benita Mussolinija v ozadju, na kar se je odzvala Meloni.

V nadaljevanju je Cortese zapisala: "Medijski sramotilni steber, ki si ga ustvarila na svojem Facebooku, te kvalificira za to, kar si – mala ženska. Ne bojim se te, Giorgia Meloni. Navsezadnje si visoka samo 1,2 metra. Niti videti te ne morem."

Giorgia Meloni, ki je sicer visoka okoli 160 centimetrov, se je nato odločila za sprožitev sodnega postopka proti novinarki.

Cortese ima možnost pritožbe na odločitev sodišča. Odvetnik premierke je ob razglasitvi sodbe napovedal, da bo ta odškodnino donirala v dobrodelne namene.

Sodni postopek Giorgie Meloni proti Giulii Costese je sicer samo eden od številnih postopkov proti italijanskim novinarjem. Mednarodna nevladna organizacija Novinarji brez meja je Italijo letos zaradi številnih sodnih postopkov uvrstila na 46. mesto na lestvici medijske svobode, kar je pet mest nižje kot lani.

Lani je sodišče v Rimu naložilo avtorju knjižnic uspešnic in novinarju Robertu Savianu kazen v znesku 1000 evrov in poravnavo sodnih stroškov, potem ko je presodilo, da je leta 2021 razžalil Meloni, ko se je na televiziji opredelil do njenih stališč glede nezakonitih migracij.

Novinarji italijanske radiotelevizije RAI so maja stavkali v znak protesta proti vladi Meloni, zaradi "zadušljivega nadzora" nad njihovim delom.