Predsednik dežele Lombardija Attilio Fontana (na sredini) je preprečil namero muslimanske skupnosti, da bi cerkveni objekt spremenili v mošejo. Na fotografiji tudi vodja Lige Matteo Salvini (desno). Foto: EPA
Predsednik dežele Lombardija Attilio Fontana (na sredini) je preprečil namero muslimanske skupnosti, da bi cerkveni objekt spremenili v mošejo. Na fotografiji tudi vodja Lige Matteo Salvini (desno). Foto: EPA

Bolnišnica v mestu Bergamo na severu Italije je prejšnji teden organizirala dražbo za pripadajoči cerkveni objekt. Muslimanska skupnost je s ponudbo prekosila Romunsko pravoslavno cerkev, ki ima v mestu okoli dva tisoč vernikov in je zgradbo uporabljala zadnja tri leta. Ponudili naj bi "osem odstotkov več od izhodiščne cene 418.700 evrov", poroča milanski časnik Il Giornale.

Politični vrh dežele Lombardija, ki prihaja iz stranke Liga, se je odzval tri dni po dražbi in prodajo preprečil z uporabo deželnega zakona iz leta 2004, ki omogoča zaščito kulturne dediščine in pokrajine v Lombardiji.

"Kapele ne bi nikoli dal na dražbo. Osupel sem, da vodstvo bolnišnice ni prepoznalo, za kako občutljivo zadevo gre," je tvitnil predsednik Lombardije Attilio Fontana. "Izkoristili bomo pravico za zavrnitev prodaje. Možnosti za pritožbo ne bo," je še najavil, kar pomeni, da mora dežela Lombardija zdaj kupiti cerkev.

Salvini svaril pred islamizacijo
Vodja Lige Matteo Salvini je letos že posvaril, da bi lahko islam izbrisal italijansko kulturo in družbo. "Stoletja zgodovine tvegajo izginotje, če bo doslej podcenjena islamizacija dosegla premoč," je posvaril v izjavi.

Muslimanska združenja se pritožujejo, da jim lokalne gradbene zakonodaje po Italiji onemogočajo pridobitev dovoljenj za gradnjo mošej, zaradi česar pogosto molijo v improviziranih prostorih, denimo garažah. V Bergamu, mestu z okoli 120.000 prebivalci, je trenutno ena mošeja.

Muslimanska manjšina
Muslimani sicer predstavljajo majhno skupnost v večinsko katoliški Italiji. Raziskovalni inštitut Pew predpostavlja, da bo muslimanska populacija v Italiji s 3,7 odstotka leta 2010 narasla na 4,9 odstotka do leta 2020.

Stranka Liga se je nekoč imenovala Severna Liga in je zagovarjala odcepitev premožnejšega italijanskega severa od juga države. Stranka je v letih 2014 in 2015 prav tako pod vodstvom Salvinija organizirala denimo poizvedovalni referendum o neodvisnosti Lombardije in Benečije.