Preteklo noč večina Kijevčanov ni spala. Konstantin Konoval Nikolajevič, ki sicer že vrsto let živi v Sloveniji, je noč preživel v zaklonišču. "Ob sedmih zjutraj so začeli tuliti alarmi oz. sirene. Smo se pripravili, sicer ni bilo v našem okrožju. Oče je šel v inkomat, tako da mogoče bo šel celo na fronto, mogoče še jaz. Ne vem še točno, odvisno od situacije," opisuje razmere.

Deset slovenskih državljanov beži iz Ukrajine

Že več kot 24 ur pa je na poti družina Anžeta Jereba, ki skuša zapustiti Ukrajino. "Smo se usedli v avto in šli. Po cesti so bili taki zastoji, kaj takega še nisem videl. In se že vozimo skozi. Bencina se lahko dobi samo 20 litrov na človeka. Velja polna mobilizacija. Se pravi, vsi, ki so stari od 18 do 60 let, morajo tja. V Kijevu – ravno od tamalega prijatelj razlaga, se streljajo, bombardirajo, tanki so že skoraj pri Kijevu."

Pograbili so le najnujnejše stvari. Zdaj upajo, da jim bo čez kakšen dan uspelo prečkati mejo z Madžarsko in nato dalje do sorodnikov v Sloveniji: "V bistvu nismo mogli verjeti, nihče. Civilizirani ljudje se ne streljajo po mestih. Ne gredo okupirat druge države. Mislim, da se je 75 let nazaj nehalo s tem."

Sorodna novica Vlada omejuje zračni prostor, da bo premeščanje Natovih enot preprostejše

Močno pretreseni so tudi trije slovenski nogometaši, ki skušajo priti na varno. Mami na pomoč pa je že včeraj zvečer odhitela naša sogovornica Marina Krajnc. Njen 64-letni oče se je odločil, da bo ostal v Ukrajini in skušal braniti svojo domovino.

Od tam pa skuša naša država nazaj v Slovenijo vrniti tudi člana delegacije državnega protokola. Odpoved Janševega obiska Kijeva so predstavniki opozicije na seji odbora za notranje zadeve označili za prepozno in neodgovorno.