Evropska unija je opozorila, da petkova akcija kosovske policije ogroža krhke varnostne razmere na terenu. Foto: AP
Evropska unija je opozorila, da petkova akcija kosovske policije ogroža krhke varnostne razmere na terenu. Foto: AP

V petek popoldne so kosovska policija in kosovske varnostne sile v štirih občinah na severu zaprle poslopja, v katerih so delovale še preostale institucije Republike Srbije, med njimi občinske službe, urad za Kosovo in Metohijo, sklad za pokojnine ter komunalno podjetje. Zaprli so tudi stavbo začasnega občinskega urada v Kosovski Mitrovici, je navedel kosovski portal KoSSev.

Namestnik komandirja kosovske policije za regijo Sever Veton Elshani je potrdil, da je policija vstopila v začasno upravo v Kosovski Mitrovici ter več objektov v štirih občinah na severu. Policija je zasegla dokumentacijo in računalnike, poroča KoSSev.

Kosovska policija je v sporočilu za javnost navedla, da je "cilj policijske akcije vzpostaviti red in zakonitost ter ustaviti dejavnosti v petih objektih, ki so bili v uporabi kot nezakonite občine in so v nasprotju z ustavnopravnim redom".

Kosovo: Lokalne samouprave po navodilu Srbije kršile zakone Kosova

Minister lokalne samouprave Elbert Krasniqi je v petek na družbenem omrežju Facebook sporočil, da so zaprli nezakonite vzporedne institucije lokalne samouprave na severu, ki so "po navodilu Srbije kršile ustavo in zakone Kosova".

Navedel je, da so zaprli sedež okrožja Kosovska Mitrovica, pa tudi začasne organe občin Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić. "V nobenem prostoru naše republike ni prostora za nezakonito delovanje in vzporedne storitve," je še zapisal.

Petar Petković, direktor urada za Kosovo in Metohijo vlade Srbije, je opozoril, da bo imela akcija kosovske policije v štirih občinah na severu daljnosežne posledice za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino, ter opozoril, da se "Albin Kurti ne bo ustavil, dokler ne konča preganjanja Srbov", navaja portal Kosovo Online.

Akcijo kosovske policije je ostro obsodil tudi predsednik srbske vlade Miloš Vučević, ki je zahteval takojšnjo in najostrejšo reakcijo mednarodne skupnosti, navaja Kosovo Online. Opozoril je, da je kosovski premier Albin Kurti akcijo sprožil takoj po koncu obiska francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Srbiji.

Zunanje ministrstvo Srbije je pozvalo predstavnike mednarodne skupnosti, tudi tiste na Kosovu, da nujno zaščitijo srbsko ljudstvo "pred terorjem prištinskih oblasti pod vodstvom Kurtija".

Po včerajšnji akciji kosovske policije je Natova vojaška misija Kfor na Kosovu okrepila prisotnost na mostu čez reko Ibar v Kosovki Mitrovici, navaja portal Kosovo Online.

EU razočaran nad pomanjkanjem usklajevanja

Veleposlaništvo ZDA na Kosovu je v petek sporočilo, da je Washington "zaskrbljen in razočaran nad nadaljevanjem neusklajenih ukrepov, ki še naprej neposredno in negativno vplivajo na pripadnike srbske etnične skupnosti in drugih manjšinskih skupnosti na Kosovu".

Na eskalacijo odnosov so opozorili tudi v Evropski uniji. EU je sporočil, da je razočaran nad "stalnim pomanjkanjem usklajevanja" med kosovskimi varnostnimi organi in mednarodnimi partnerji. Petkova akcija kosovske policije po njihovem ogroža krhke varnostne razmere na terenu.

"EU je Kosovo že večkrat pozval, naj se izogne vsem ukrepom, ki bi lahko negativno vplivali na varnost ljudi na terenu. Žal kosovska vlada naših pozivov ni upoštevala," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kosovska policija je na začetku meseca racije izvedla že na najmanj devetih poslovalnicah srbske pošte na severu Kosova zaradi suma, da delujejo nezakonito. Beograd je v odzivu Kurtiju očital, da želi na območju izzvati spopade, EU pa je opozoril, da gre za kršitev dogovorov v okviru dialoga med Beogradom in Prištino.