Avstrijski kancler Sebastian Kurz (desno) in podkancler Werner Kogler na novinarski konferenci na Dunaju. Foto: Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz (desno) in podkancler Werner Kogler na novinarski konferenci na Dunaju. Foto: Reuters

Vlada je potrdila sveženj pomoči, ki naj bi zagnal gospodarstvo po koronakrizi. Brezposelni, ki bodo brez dela od julija do septembra, bodo dobili enkratno finančno pomoč v vrednosti 450 evrov. Starši pa bodo pri izplačilu otroškega dodatka za vsakega otroka dobili 360 evrov.

Dvignili bodo sredstva za možnost skrajšanega delovnega časa, davčne olajšave, garancije pri najemanju posojil. 12 milijard pa bo namenjenih tudi za pomoč podjetjem za plačilo stalnih stroškov, denimo za najemnine ali zavarovanja.

Avstrija gospodarstvu namenja dodatnih 12 milijard evrov

Kurz: Cilj je, da gospodarstvo zadiha
"Zdaj je pomembno predvsem to, da bo gospodarstvo lahko zadihalo, da bo zaživelo. Temu je v Avstriji namenjena pomoč v vrednosti približno 50 milijard evrov,"
je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. "Poskušamo, in mislim, da je to dober poskus, gospodarstvo rešiti negotovosti. Da bo spet več vlaganj in da bodo pri socialni varnosti zagotovljene dodatne mreže. To bo omogočilo tudi večjo porabo," pa je povedal avstrijski podkancler Werner Kogler.

Dve milijardi za boj proti podnebnim spremembam
2 milijardi evrov pa sta predvideni tudi za vlaganja v boj proti podnebnim spremembam. "Vlaganje v varstvo podnebja bo prineslo nova delovna mesta, dodano vrednost v regijah in zagotovilo, da bomo imeli tudi v prihodnosti planet, na katerem bomo lahko živeli," pa pravi avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler.

Vlada bo večino sredstev poskušala usmeriti v turizem, kjer so trenutno težave največje. Dodatnih 400 milijonov evrov pomoči pa je predvidenih tudi za kmete.