Po nekaterih podatkih je koalicija pod vodstvom ZDA v napadih na IS ubila do 12.300 civilistov. Foto: Reuters
Po nekaterih podatkih je koalicija pod vodstvom ZDA v napadih na IS ubila do 12.300 civilistov. Foto: Reuters

Britansko ministrstvo za obrambo je do zdaj uradno ocenjevalo, da je v njihovih zračnih napadih v Siriji in Iraku v skoraj petih letih umrl le en civilist in več kot 4.000 borcev IS-ja.

Kot poroča britanski Independent, je zdaj državni sekretar za oborožene sile Mark Lancaster parlamentarnemu odboru za obrambo dejal, da "ni naše stališče, da je samo en civilist umrl kot posledica naših vojaških akcij". "Pravimo, da imamo dokaze zgolj za eno civilno žrtev po našem mnenju," je pojasnil.

Kot je dejal, je težko potrditi pravo številko, saj Velika Britanija nima svojih sil na terenu, kjer so bombardirali položaje IS-ja.

"Mislimo, da se je ključno izogniti civilnim žrtvam, saj obstaja potencialna povezava med povzročanjem civilnih žrtev in morebitno nadaljnjo radikalizacijo. Med tem obstaja neposredna povezava. Če bi svojo vojaško moč uporabljali nepremišljeno, bi bilo to povsem kontraproduktivno," je dejal Lancaster.

Po njegovih besedah britanske sile uporabljajo obveščevalne podatke pred napadom, nato spremljajo gibanje ljudi na položaju, predvidenem za napad, po napadu pa ocenijo njegov rezultat.

Dejansko število ubitih civilistov več tisoč

Britanske zračne sile so od avgusta 2014 v Siriji in Iraku izvedle najmanj 1.700 zračnih napadov proti IS-ju, kar je okoli pet odstotkov vseh napadov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki jih je bilo 34.000.

Medtem ko je ameriška vojska potrdila smrt 1.275 civilistov v napadih koalicije do konca februarja, organizacije, ki spremljajo posledice teh napadov, kot je Airwars, navajajo precej višje število, in sicer od 7.500 do 12.300 mrtvih civilistov.

IS je uporabljal te žrtve (in njihove podobe), da je predstavljal napade koalicije nanj kot vojno proti muslimanom. V britanski vladi sicer menijo, da se poleg vojaških napadov na IS za radikalizacijo teroristov, ki jih je navdahnila ta skupina, izkoriščata tudi britanska zunanja politika in islamofobija.

Lancaster je še opozoril, da se grožnje IS-ja ne da uničiti samo z vojaško silo. Džihadistična ideologija se namreč širi tudi po spletu, je dejal.