Rusija, ključna zaveznica Belorusije, je Lukašenka pri nameri, da spremeni ustavo, javno podprla. Foto: Reuters
Rusija, ključna zaveznica Belorusije, je Lukašenka pri nameri, da spremeni ustavo, javno podprla. Foto: Reuters

Po predsedniških volitvah, ki so v Belorusiji potekale 9. avgusta letos, so protestniki množično zahtevali, naj predsednik države odstopi. Lukašenko je nov korak napovedal naslednji dan, ko mu je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, naj krizo v državi pomiri s spremembami ustave.

Lukašenko: Če bi zdaj prepustil oblast, bi imeli "težave"

"Ne bom delal kot predsednik z vami z novo ustavo," je po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta dejal Lukašenko in dodal, da je treba spremeniti belorusko ustavo, saj ima trenutno predsednik preveč moči, in da bi, če bi zdaj prepustil oblast, imeli "težave".

Te komentarje je izrekel, ko je obiskal bolnišnico, kjer zdravijo obolele s covidom-19.

Rusija, ključna zaveznica Belorusije, je Lukašenka pri nameri, da spremeni ustavo, javno podprla, vendar se ta zamisel zaradi odpora Lukašenkovih nasprotnikov ni uresničila.

Sorodna novica Belorusija po izteku ultimata Lukašenku pred splošno stavko

Kaj je beloruski predsednik obljubil Rusiji?

Protestniki predlog spremembe ustave zavračajo, saj menijo, da je to taktika, s katero predsednik zgolj pridobiva čas.

Lavrov je na zadnjem srečanju Lukašenku dejal, naj izpolni obljubo o reformi, pa tudi svoje dogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na septembrskem srečanju, katerih vsebine ni pojasnil.

Kaj Rusija, katere podpora je za Lukašenka ključna, zahteva od beloruskega predsednika, ni znano, zato v državi opazujejo, ali bodo to razkrila njegova dejanja.