Macron je še pred srečanjem s Svetlano Tihanovsko beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka pozval k odstopu. Foto: Reuters
Macron je še pred srečanjem s Svetlano Tihanovsko beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka pozval k odstopu. Foto: Reuters

Po pogovorih v Vilni je bila Tihanovska zadovoljna. "Macron nam je obljubil pomoč v času politične krize, v katero je padla Belorusija. Dejal je, da bo storil vse, kar lahko, da bodo stekla pogajanja z beloruskimi oblastmi in da bodo politični zaporniki čim prej izpuščeni na svobodo.

Macron se je ob tem zavzel za "pragmatično evropsko podporo" Belorusom. "Imela sva zelo dober pogovor. Zdaj je čas za pragmatičnost in podporo beloruskemu ljudstvu. Naredili bomo vse, kar lahko, verjemite mi," ji je pritrdil francoski voditelj. Drugih izjav ni dal.

Macron je bil za Tihanovsko najpomembnejši sogovornik doslej. Opozicijska voditeljica se je v preteklih tednih že sestala z voditelji Litve in sosednje Poljske, ki sta v okviru Evropske unije prevzeli pobudo glede Belorusije, ter po videopovezavi nagovorila zunanje ministre Unije.

Poziva k razširitvi sankcij

Kot je dejala v ponedeljek, bi moral EU narediti korak naprej in razširiti sankcije, tako da bi te udarile tudi po podjetjih in podjetnikih, ki podpirajo avtoritarnega beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Je pa obenem posvarila, da to ne smejo biti splošne gospodarske sankcije, saj te najbolj prizadenejo navadne ljudi. Ponovila je tudi, da se protesti v Belorusiji ne bodo ustavili in da ljudje ne bodo več sprejeli režima, pod katerim so morali živeti desetletja.

Sankcije, ki jih načrtuje Bruselj, so za zdaj personalne in zadevajo Lukašenka ter vidne posameznike, ki naj bi bili odgovorni za volilne prevare in nasilno zatrtje opozicijskih protestov.

Tihanovska se je v Litvo zatekla po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta, na katerih naj bi po trditvah opozicije zmagala.

Putin: Belorusija soočena z zunanjim pritiskom brez primere

Na Macronovo obljubo se je že odzval ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da je Belorusija bolj kot kadar koli doslej tarča pritiskov iz tujine. Čeprav je Macron po poročanju AFP danes ocenil, da je ruski predsednik kot glavni zaveznik Lukašenka naklonjen posredovanju s strani Ovseja, je ta njegove besede postavil pod vprašaj.

V svojem nagovoru na forumu beloruskih in ruskih regij, ki ga je prenašala televizija, je namreč ocenil, da je Belorusija v "težki situaciji" in da je soočena z "zunanjim pritiskom brez primere". Ponovil je, da je Moskva pripravljena stati ob strani Minsku, saj so vezi med njima večne in trdne.

Čeprav odnosi med voditeljema niso najboljši in naj bi Rusija pred avgustovskimi predsedniškimi volitvami v Belorusijo pošiljala plačance, ki naj bi skupaj z opozicijo netili nemire, je Putin Lukašenku spričo kasnejših dogodkov že obljubil pomoč pri zagotavljanju varnosti ter odobril posojilo Belorusiji v višini 1,5 milijarde ameriških dolarjev.