Opozicijska VMRO-DPMNE pod vodstvom Hristijana Mickoskega je s svojo predsedniško kandidatko Siljanovsko Davkovo slavila zmago na predsedniških in parlamentarnih volitvah, na katerih je bilo izvoljenih 58 poslancev. Foto: EPA
Opozicijska VMRO-DPMNE pod vodstvom Hristijana Mickoskega je s svojo predsedniško kandidatko Siljanovsko Davkovo slavila zmago na predsedniških in parlamentarnih volitvah, na katerih je bilo izvoljenih 58 poslancev. Foto: EPA

Po poročanju tamkajšnjih medijev je VMRO-DPMNE za sodelovanje v vladi že pridobil koalicijo desnosredinskih opozicijskih strank albanske manjšine Vredi-Vlen (Vredno je), ki ima 14 poslancev, in levega nacionalističnega gibanja Znam (Vem) Maksima Dimitrievskega, ki jih ima šest. S tem si je zagotovil jasno parlamentarno večino (78 sedežev).

Mickoski je v sredo povedal, da želi sestaviti 24-člansko vlado, ki bo imela štiri nova ministrstva – za energijo in rudarstvo, šport, digitalizacijo ter javno upravo.

46-letni Mickoski je član VMRO-DPMNE od leta 1997, od leta 2019 je redni profesor na Fakulteti za strojništvo v Skopju, med letoma 2015 in 2017 pa je bil svetovalec za energetiko premierja Nikole Gruevskega. Nekaj časa je bil tudi vodja državnega podjetja za električno energijo.

Vodenje stranke, ki je vlado v Skopju vodila med letoma 2006 in 2016, je Mickoski prevzel leta 2017, potem ko je njen takratni vodja in nekdanji premier Gruevski po obsodbi na zaporno kazen zaradi korupcije pobegnil na Madžarsko, kjer je dobil politični azil.

V drugem krogu predsedniških volitev in na parlamentarnih volitvah 8. maja je zmagala do takrat opozicijska VMRO-DPMNE s svojo predsedniško kandidatko Siljanovsko Davkovo in izvolitvijo 58 poslancev od skupno 120. Do takrat vladajoči socialdemokrati SDSM ima 46 poslancev.

Zmaga konservativcev in nacionalistov v Skopju je takoj povzročila težave z Grčijo, saj so zavrnili dosledno spoštovanje prespanskega sporazuma z Atenami iz leta 2018, s katerim je Skopje odpravilo grško blokado približevanja EU-ju s spremembo imena države v Severna Makedonija.

Mickoski je v sredo ponovil, da bo v izjavah in govorih še naprej uporabljal samo staro ime Makedonija, medtem ko bo v pisnih dokumentih in institucionalni komunikaciji spoštoval novo ustavno ime Severna Makedonija. Dejal je, da je zanj Makedonija njegova domovina in da bo tako tudi ostalo. Tudi nova predsednica države Siljanovska Davkova, ki je dolgoletna funkcionarka stranke VMRO-DPMNE, je ob zaprisegi državo imenovala Makedonija. Predsednik grške vlade Kiriakos Micotakis je zaradi tega Skopju že zagrozil z novo blokado približevanja EU-ju.