Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od začetka tedna je na Lampeduso, ki leži približno 190 kilometrov od obale Tunizije, prispelo več tisoč prebežnikov s čolni. Po podatkih agencije ZN-a za migracije je samo od ponedeljka do srede na otok na 199 čolnih prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot ima otok prebivalcev.

"Migracijski pritisk, ki ga Italija doživlja od začetka leta, je neznosen. Je posledica težkih mednarodnih razmer v Afriki," je Meloni dejala v videosporočilu, ki ga je predvajal njen urad.

Premierka je opozorila, da bi lahko "več deset milijonov ljudi" v Afriki želelo zapustiti svoje države zaradi državnih udarov ali lakote, in dodala, da je "očitno, da Italija in Evropa ne moreta sprejeti te ogromne množice" ljudi.

Ursulo Von der Leyen je pozvala, naj obišče Lampeduso, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pa, naj zadevo uvrsti na dnevni red oktobrskega vrha EU-ja.

"Italijanska vlada namerava nemudoma sprejeti izredne ukrepe za obvladovanje števila nezakonitih prihodov, ki smo jim priča na svojih obalah," je napovedala Meloni.

Od začetka leta je v Italijo na čolnih prispelo približno 127.200 ljudi. Foto: Reuters
Od začetka leta je v Italijo na čolnih prispelo približno 127.200 ljudi. Foto: Reuters

EU je pozvala, naj sodeluje, "če je treba, s pomorsko misijo", da bi prebežnikom preprečili prečkanje Sredozemskega morja iz severne Afrike.

Italijanska premierka je še dodala, da se bo vlada sestala v ponedeljek in sprejela izredne ukrepe, vključno s pozivom vojski, naj zgradi večje sprejemne centre za nastanitev prebežnikov, podaljšali bodo tudi dovoljen čas pridržanja.

Von der Leyen bo prišla v nedeljo

Predsednica Evropske komisije von der Leyen bo na Lampeduso odpotovala v nedeljo, so potrdili viri v Bruslju. Najprej naj bi se v Rimu srečala s premierko Meloni, nato pa naj bi skupaj odpotovali na Lampeduso, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Lampedusa je zaradi bližine tunizijske obale že leta ena od vstopnih točk za prebežnike v Evropo. Tamkajšnji mestni svet je v sredo zaradi zaostrovanja razmer razglasil izredne razmere.

Večina ladij in čolnov s prebežniki v Italijo pride iz Tunizije. Meloni je sodelovala pri sestavljanju julijskega dogovora med EU-jem in to afriško državo, njegov namen pa je ustaviti prihod prebežnikov v zameno za denar, a dogovor še ni uveljavljen.

Italijanska premierka je v petek Evropsko komisijo pozvala, naj nemudoma nakaže 250 milijonov evrov Tuniziji.

Prebežnike postopoma selijo z Lampeduse na Sicilijo in v druge dele Italije. "Upam, da se bo položaj izboljšal in da nam bodo dovolili, da odidemo, ker tukaj življenjske razmere niso lahke. Spimo na prostem, na soncu in mrazu," je dejala 29-letna prebežnica iz Kameruna Claudine Nsoe, ki je prišla z dvema otrokoma. Kot je dejala, je pot iz Libije na Lampeduso trajala teden dni.

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je od začetka leta v Italijo na čolnih prispelo približno 127.200 ljudi, v primerljivem obdobju lani pa približno 66.200.

Nemčija vztraja pri svoji odločitvi, Francija bi bila solidarna

Nemčija vztraja pri odločitvi, da iz Italije v okviru evropskega prostovoljnega solidarnostnega mehanizma ne bo sprejemala prebežnikov, so poudarili na nemškem notranjem ministrstvu.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je povedala, da je bil postopek sprejemanja ustavljen, "ker Italija ni pokazala pripravljenosti sprejeti ljudi nazaj v skladu z določbami Dublinske uredbe."

Francoska premierka Elisabeth Borne je dejala, da je prišel čas za solidarnost z Italijo, pa tudi za ukrepanje EU-ja.

Borne je na televiziji BFMTV napovedala, da se bo o tem francoski predsednik Emmanuel Macron pogovarjal z italijansko premierko, a podrobnosti ni navedla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O razmerah na Lampedusi je danes potekala videokonferenca notranjih ministrov Italije, Francije in Nemčije, Mattea Piantedosija, Geralda Darmanina in Nancy Faeser, ter evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.