Gary Lineker velja za enega najboljših komentatorjev in je bil po umiku iz etra deležen veliko podpore – tako kolegov kot javnosti. Foto: Reuters
Gary Lineker velja za enega najboljših komentatorjev in je bil po umiku iz etra deležen veliko podpore – tako kolegov kot javnosti. Foto: Reuters

Poročanje BBC-ja o nogometu je danes zaradi spora z Linekerjem močno omejeno, saj so v bran nogometašu stopili tudi drugi novinarji in komentatorji. Premier Rishi Sunak je izrazil upanje, da bo spor "pravočasno rešen", prvi mož BBC-ja pa dopušča možnost vrnitve Linekerja v eter.

Sorodna novica BBC po sporu iz etra umaknil nekdanjega nogometnega zvezdnika Linekerja

BBC je Linekerju, ki velja za enega najboljših britanskih napadalcev vseh časov, odvzel vodenje nogometne oddaje Match of the Day, potem ko je izrazoslovje, ki ga britanska vlada uporablja za predstavitev nove azilne politike, primerjal z retoriko nacistične Nemčije.

Podpora Linekerju. Foto: Reuters
Podpora Linekerju. Foto: Reuters

Nekdanji vodja BBC-ja Greg Dyke je po odstranitvi Linekerja ocenil, da je BBC, kot kaže, "pokleknil pod vladnim pritiskom". S tem je dodatno okrepil polemike glede domnevne pristranskosti te medijske hiše, ki jo kritiki obtožujejo, da se ravna po navodilih konservativnih politikov.

Britanski finančni minister Jeremy Hunt je danes za televizijo Sky News dejal, da se ne strinja z Linekerjevimi izjavami, a da to ni njegova stvar, temveč stvar BBC-ja in njegovega generalnega direktorja Tima Davieja.

"To je tako pomembna nacionalna institucija, ki jo vsi tako zelo cenimo prav zato, ker se ceni njena nepristranskost. Moramo poskrbeti, da se povrne zaupanje v nepristranskost BBC-ja," je dejal.

Programska shema BBC-ja kaotična

Odločitev za umik Linekerja s programa je povzročila kaos v poročanju BBC-ja. Njegovi sodelavci, med drugim nekdanja nogometaša Ian Wright in Alan Shearer, so odpovedali nadaljnje sodelovanje v oddaji Match of the Day. Posledično so nogometno televizijsko oddajo z najdaljšim stažem na svetu prvič v zgodovini predvajali brez voditelja, gostov in komentarjev ter v krajši, 20-minutni izvedbi.

Poleg tega sta bili oddaji Football Focus in Final Score zaradi protesta ustvarjalcev umaknjeni s programa, moten je bil tudi radijski prenos tekem na BBC Radio 5. Tekmo ženske nogometne superlige med Chelseajem in Manchester Unitedom so predvajali brez komentarja BBC-ja.

Na vprašanje, ali bo Lineker zaradi dogajanja odstopil, je Davie odgovoril z "absolutno ne". "Da si bomo na jasnem, zame bo uspeh, ko bo Gary prišel nazaj v eter in bomo lahko občinstvu znova ponujali prvovrstno poročanje, ki ga na žalost danes ne moremo zagotoviti," je dejal.

Lineker zadeve danes ni želel komentirati. Njegov sin George Lineker pa je za časopis Daily Mirror dejal, da je oče pripravljen znova prevzeti vodenje oddaje, a se ne bo "nikoli upognil".

Za tem je tvitnil, da je na očeta ponosen in da se ne bi smel opravičevati za to, ker je dobra oseba in stoji za svojo besedo.

96-letni David Attenborough se vrača s težko pričakovano dokuserijo Divji otoki. Foto: Youtube
96-letni David Attenborough se vrača s težko pričakovano dokuserijo Divji otoki. Foto: Youtube

Brez Attenborougha zaradi strahu pred "desnim pogromom"

A primer Linekerja ni edini, zaradi katerega v zadnjem času BBC-ju kritiki očitajo udinjanje konservativni politični struji. Močno odmeva tudi njihova odločitev ta teden, da ne predvajajo epizode nove serije legendarnega britanskega naravoslovca Davida Attenborougha zaradi strahov, da bi bili zaradi "kočljivih" tem o uničevanju narave na udaru torijcev in desničarskih medijev, poroča Guardian.

Odločitev je razburila tudi urednike in nekatere druge zaposlene na BBC-ju, ki se bojijo, da je mreža klonila pred pritiski lobističnih skupin z "dinozavrskimi nazori". BBC ostro zanika, da je to res, in vztraja, da omenjena epizoda nikdar ni bila mišljena za predvajanje.

Attenborougheva težko pričakovana nova dokumentarna serija, Divji otoki (Wild Isles), raziskuje neokrnjene lepote britanskih otokov. Narator serije je, kot običajno, 96-letni David Attenborough, pričakuje pa se, da bo velika uspešnica.

Pet epizod naj bi dobilo udarni termin v programski shemi BBC-ja, posneta pa je bila tudi omenjena "sporna" šesta epizoda, ki naj bi ponudila turoben pogled na to, koliko divjine je bilo v Veliki Britaniji izgubljene in kaj je povzročilo te izgube. Epizoda naj bi vključevala tudi nekaj primerov ponovne naturalizacije, koncept, ki v nekaterih desničarskih krogih velja za kontroverznega, še piše Guardian.