Foto: EPA
Foto: EPA

Večina ciprskih poslancev je zato napovedala bojkot zasedanja parlamenta.

Siluris je že v torek napovedal, da do 19. oktobra ne bo več opravljal dolžnosti predsednika parlamenta, dokler preiskava škandala ne bo končana. Po tem se bo odločil, kako bo nadaljeval svojo kariero. Napovedal je tudi polno sodelovanje s preiskavo in izrazil pričakovanje, da bo izvedena hitro.

Al Džazira je v ponedeljek v okviru razkritij v aferi s ciprskimi dokumenti objavila nov prispevek. Ta razkriva, kako več visokih ciprskih politikov za denar ureja državljanstvo številnim sumljivim tujcem, tudi obsojenim za kazniva dejanja v njihovih državah, s čimer se izognejo kazni, po drugi strani pa dobijo tudi pravico do prostega potovanja po EU-ju.

"Zlati potni listi"

V letih od 2017 do 2019 naj bi glede na to poročilo Ciper izdal najmanj 2500 potnih listov "tujim vlagateljem", ki so bili pripravljeni na ta sredozemski otok vložiti najmanj 2,5 milijona ameriških dolarjev. Med njimi naj bi bilo okoli tisoč Rusov in okoli 500 Kitajcev.

Številni med njimi naj bi tako bežali pred roko pravice v domačih državah in čeprav bi morali ob prošnji za državljanstvo dokazati, da niso bili kaznovani oz. v postopku, to omenjenih politikov, ki so sodelovali v tej shemi, ni preveč motilo.

V tajne posnetke televizije se je ujel tudi predsednik spodnjega doma ciprskega parlamenta Siluris, ki je med drugim svojo pomembnost skušal podkrepiti tudi z izjavo, da pozna številne predsednike parlamentov v Evropski uniji.

Predsednik Cipra Nikos Anastasiades je že napovedal, da od 1. novembra ne bodo več izdajali državljanstev.