Delodajalci si prizadevajo dobiti potrebne delavce za turistično sezono. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Delodajalci si prizadevajo dobiti potrebne delavce za turistično sezono. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dobra plača ni edino, kar delodajalci ponujajo sezonskim delavcem. Vozniku taksija 1000 evrov, natakarjem 1100, sobaricam 1300, prodajalcem pa kar 1500 evrov začetne plače v tem trenutku ponujajo oglasi na zadrskem zavodu za zaposlovanje.

Še višje plače hrvaški turistični delodajalci ponujajo kuharjem. 2000 evrov je začetna plača kuharja tradicionalne hrvaške kuhinje.

"Zelo malo zanimanja je na našem zavodu za delo kuharja, barmana, peka pic, večina se jih odloči za samozaposlitev," pravi Sandra Vukić z zadrskega zavoda za zaposlovanje.

Delodajalci poleg plače ponujajo dva topla obroka in zagotovljeno namestitev, pripravljeni pa so financirati tudi prekvalifikacijo zaposlenih.

"Naša največja težava pri iskanju delovne sile je, da sezona traja največ pet mesecev," pravi Stjepan Slišković iz Združenja obrtnikov Makarske riviere. Zato težav z zaposlitvijo nimajo tisti hoteli ali restavracije, ki so odprti skoraj vse leto.

Primanjkuje tudi čistilk, lani je hrvaška država izdala kar 12.000 delovnih dovoljenj za tujce za to delovno mesto. Cene čiščenja apartmajev segajo celo do 25 evrov na uro.

"Od 50.000 do 55.000 sezonskih delavcev bo prišlo iz tako imenovanih tretjih držav, samo 20.000 delavcev pa bo domačih," pravi Veljko Ostojić, direktor hrvaškega združenja turizma.