Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za letošnjo sezono je tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem značilen zgodnji in hud porast obolenj, podobnih gripi. Močnejša kot prejšnja leta je tudi sezona okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

V tednu do 24. decembra lanskega leta so na Hrvaškem potrdili skupno 1759 obolelih za gripo, so sporočili s HZJZ-ja. To je več kot podvojena številka iz tedna prej, ko so jih potrdili 716.

Največ primerov okužbe z virusom gripe na sto tisoč prebivalcev je bilo v Brodsko-posavski, Požeško-slavonski in Krapinsko-zagorski županiji. Največ obolelih je med otroki v predšolski in šolski dobi, najmanj pa med ljudmi, starejšimi od 65 let.

Zdravniki na Hrvaškem opozarjajo, da se bo število respiratornih obolenj po koncu praznikov samo še povečevalo.

"Število obolelih za covidom-19 se je stabiliziralo, njeno veličanstvo korona pa se je malo umaknilo, tako da so prostor našli vsi drugi respiratorni povzročitelji – streptokok, respiratorni sincicijski virus, v velikem zamahu je gripa," je za hrvaško televizijo RTL v ponedeljek dejala direktorica klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotič.

Dodala je, da so pričakovali porast števila okužb, ne pa tudi tega, da se bodo virus gripe, RSV in podobni virusi pojavili hkrati.

Markotić v prihodnjih dnevih pričakuje opazno rast števila okužb, zato je zlasti starejše pozvala k cepljenju. Cepivo proti gripi, ki ga uporablja Hrvaška, deluje tudi proti trenutno prevladujočemu sevu gripe A/H1N1, kako učinkovito je proti drugim sevom, pa bo znano ob koncu sezone gripe.