Poljsko tožilstvo je preiskavo sprožilo, ker je bilo letalo registrirano na Poljskem. Foto: EPA
Poljsko tožilstvo je preiskavo sprožilo, ker je bilo letalo registrirano na Poljskem. Foto: EPA

Obtoženi so nekdanji direktor beloruske uprave za kontrolo zračnega prometa, vodja centra za nadzor letenja v Minsku in vodja beloruske obveščevalne službe.

Trojica je obtožena prevzema nadzora nad letalom, prisilnega pristanka in odvzema prostosti več osebam, je sporočilo tožilstvo v Varšavi.

Ker trojice ni na Poljskem, nameravajo oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zahtevati mednarodne naloge za njihovo aretacijo.

Sorodna novica 30 let oblasti Aleksandra Lukašenka ali ko distopija postane resničnost

"Med preiskavo so bili zavarovani posnetki pogovorov iz pilotske kabine letala, vključno s snemalno napravo in tehničnimi podatki o poletu iz tako imenovane 'črne skrinjice'," je navedlo tožilstvo. Preiskave se je lotilo, ker je bilo letalo registrirano na Poljskem.

Preiskava naj bi pokazala, da so osumljenci posredovali lažne podatke o domnevni eksplozivni napravi na letalu in tako prisilili pilote k zasilnemu pristanku, pri tem pa so odvzeli prostost 132 potnikom, medtem ko je bil njihov glavni cilj aretacija blogerja Romana Protaseviča.

Beloruske oblasti so maja leta 2021 zaradi domnevne grožnje z bombo prisilile letalo družbe Ryanair na poletu iz Aten v Vilno, da je pristalo v Minsku. Ob tem so aretirale novinarja in protivladnega aktivista Romana Protaseviča in njegovo partnerko Sofio Sapega, ki sta bila na krovu letala.

Protaseviča so v Belorusiji obsodili na osem let zapora zaradi organiziranja množičnih nemirov, pozivanja k sankcijam proti Belorusiji in vodenja ekstremistične skupine. Lani so ga sicer presenetljivo izpustili iz zapora, tudi njegova partnerka je bila pomiloščena.

Protivladni aktivist je bil v preteklosti glavni urednik kanala Nexta na Telegramu, ključnega beloruskega opozicijskega medija, ki je pomagal mobilizirati protestnike na zgodovinskih shodih proti ponovni izvolitvi predsednika Aleksandra Lukašenka leta 2020.