46-letna  Mette Frederiksen je vodja danskih socialdemokratov, največje stranke v danski koalicijski vladi. Foto: Reuters
46-letna Mette Frederiksen je vodja danskih socialdemokratov, največje stranke v danski koalicijski vladi. Foto: Reuters

Napad na dansko premierko Mette Frederiksen, napadalec jo je udaril v ramo, zaradi česar je dobila manjše poškodbe vratu in rame, se je zgodil le tri tedne po tem, ko je bil v poskusu atentata huje ranjen slovaški premier Robert Fico.

Kot poroča BBC, obtoženčevih podatkov zaradi zakonskih omejitev niso razkrili. 39-letnik pa je poleg napada na dansko premierko obtožen tudi nasilja nad javnim uslužbencem ter večkratnega nespodobnega razkazovanja in goljufij.

Glede napada na dansko premierko se je izrekel za nedolžnega, češ da je bil preveč pijan, da bi se spomnil incidenta. Priznal pa je krivdo glede nekaterih drugih obtožb, zaradi česar mu grozi zaporna kazen in izgon iz Danske.

Na sodišču je povedal, da je imel pač slab dan, ko se je junija, le dva dni pred volitvami v Evropski parlament, v Københavnu srečal iz oči v oči z dansko premierko. "Stal sem iz oči v oči s premierko, vendar se ne morem spomniti ničesar drugega, vse dokler me niso aretirali," je njegovo izpoved povzela tiskovna agencija AFP.

Frederiksen je po udarcu v ramo lahko prizorišče zapustila brez pomoči, "pretresena", a "v redu". Odpeljali so jo na pregled v bolnišnico, nato pa se je umaknila iz kampanje za evropske volitve. Na sojenje Poljaku je sicer ne bodo povabili kot pričo.

Pričal pa je eden izmed njenih telesnih stražarjev in povedal, da je obtoženec prišel do premierke na prometni ulici, ji rekel nekaj nerazumljivega in jo močno udaril s pestjo v njeno ramo.

46-letna Frederiksen je vodja danskih socialdemokratov, največje stranke v danski koalicijski vladi. Funkcijo je prevzela leta 2019 in postala najmlajša predsednica vlade v danski zgodovini.