Aleksej Navalni. Foto: Reuters
Aleksej Navalni. Foto: Reuters

Sojenje se je začelo v kazenski koloniji Melehovo, 250 kilometrov vzhodno od Moskve, kjer 47-letni Navalni že prestaja devetletno kazen zaradi več obsodb, med drugim zaradi goljufije. Gre za obtožbe, ki jih Navalni zavrača kot politično motivirane.

Tožilec je na današnji prvi obravnavi zaprosil za vodenje postopka za zaprtimi vrati, navajajoč pri tem varnostne razloge in željo po zaščiti identitete ene od prič tožilstva. Sodišče je njegovi prošnji ugodilo in odločilo, da se bo sojenje nadaljevalo za zaprtimi vrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sodišče se je odločilo, da bo sojenje Navalnemu zaprto," je povedal tiskovni predstavnik sodišča v kazenski koloniji Vadim Poležajev in novinarje pozval, naj zapustijo dvorano.

Oče Navalnega, Anatolij Navalni, je ob odhodu iz dvorane odločitev sodišča ostro zavrnil ter jo označil za "brez sramu, vesti in časti".

Poteza sodišča bo po poročanju AFP-ja še okrepila dvome v poštenost sojenja temu mednarodno najbolj znanemu ruskemu kritiku Kremlja.

Sodišče v Moskvi je konec maja sporočilo, da se Navalni v novem kazenskem postopku spopada z vrsto obtožb, med drugim v povezavi z ustanovitvijo, financiranjem in sodelovanjem v ekstremistični organizaciji ter spodbujanjem ekstremizma.

Navalni, ki vse obtožbe zavrača, je sicer obsodil rusko invazijo v Ukrajini in jo označil za tragedijo, pri čemer je zatrdil, da je poraz Moskve "neizbežen".

Njegovi sodelavci so prav danes napovedali začetek kampanje, katere cilj je odvrniti ruske državljane od podpore vojni. V objavi na spletni strani so zapisali, da načrtujejo "dolgo, trmasto in izčrpno, a pomembno kampanjo, v kateri bomo ljudi obrnili proti vojni", poroča AFP.

Navalni je v Rusiji zaprt od januarja 2021, potem ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z živčnim strupom novičok avgusta 2020. Za zastrupitev je obtožil rusko obveščevalno službo FSB.

Sprva je bil obsojen na dveinpolletno kazen zaradi kršenja izpusta proti plačilu varščine med zdravljenjem v Nemčiji, nato pa je bil obsojen še na devetletno kazen za goljufijo in zaničevanje sodišča, poroča BBC.

Prejšnji teden je rusko sodišče obsodilo nekdanjo sodelavko Navalnega Lilijo Čaniševo na sedem in pol let zapora. Sodišče jo je obsodilo ustanovitve "ekstremistične organizacije".

Ruski mediji pa so danes poročali, da je bila vodilna skupina za človekove pravice Agora, ki nudi pravno pomoč v političnih primerih, označena kot "nezaželena". Gre za še eno v nizu organizacij, ki so bile zaradi svojega kritičnega delovanja deležne pritiskov ruskih oblasti.