Pozivi k zaprtju združenja IZH so se vrstili že leta. Foto: AP
Pozivi k zaprtju združenja IZH so se vrstili že leta. Foto: AP

Več deset policistov je zgodaj zjutraj ogradilo med turisti priljubljeno turkizno mošejo v Hamburgu in začelo preiskovati šiitsko svetišče. Policisti so izvedli tudi racijo v šiitski organizaciji v Berlinu. Racije potekajo v več kot 50 objektih v osmih deželah, med drugim še v Spodnji Saški in na Bavarskem.

Urad za zaščito ustave (BfV) je združenje, ki vodi mošejo, označil za ekstremistično in pod nadzorom Irana.

IZH velja za pomembno propagandno središče iranskega režima v Evropi in je že dlje časa pod drobnogledom oblasti. Glede na dosedanje ugotovitve notranjega ministrstva širi islamistično-totalitarne ideje, antisemitizem in sovražnost do Izraela ter podpira libanonsko gibanje Hezbolah, ki je povezano z iranskim režimom in je v Nemčiji prepovedano, poroča portal nemškega tednika Der Spiegel.

Poleg IZH-ja s sedežem v Hamburgu, ki vključuje eno najstarejših mošej v Nemčiji, znano po svoji turkizni zunanjosti, so bile prepovedane tudi njene podskupine v Frankfurtu, Münchnu in Berlinu. Posledično bodo zaprte štiri šiitske mošeje, je sporočilo notranje ministrstvo.

Podlaga za prepoved so bili dokazi, zbrani v novembrski preiskavi 55 objektov islamskega centra.

"Ta islamistična ideologija nasprotuje človekovemu dostojanstvu, pravicam žensk, neodvisnemu sodstvu in naši demokratični vladi," je dejala notranja ministrica Nancy Faeser in dodala, da "ta prepoved nikakor ne velja za mirno prakticiranje šiitske vere".

Pozivi k zaprtju združenja so se vrstili že leta. Tudi nemški parlament je pred dvema letoma pozval vlado, naj preveri, ali je možno zaprtje centra zaradi povezav z Iranom.