Nemška policija. Foto: EPA
Nemška policija. Foto: EPA

Deutsche Welle poroča, da je bila policijska operacija osredinjena na prepovedane neonacistične skupine. V racijah, ki so se začele zjutraj v enajstih od 16 nemških zveznih dežel, je sodelovalo 800 policistov, skupaj pa so preiskali prostore približno 50 osumljencev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Osumljenci, ki so bili tarča racij, naj bi pripadali skrajno desničarski skupini za borilne veščine Knockout 51, prepovedani skupini Combat 18, poimenovani po abecednem zaporedju začetnic Adolfa Hitlerja, ameriški diviziji Atomwaffen (AWD) in spletni propagandni skupini Sonderkommando 14/18.

Pridržali so štiri vodilne člane skupine Knockout 51 v mestu Eisenach, je povedal tiskovni predstavnik zveznega tožilstva. Enega od njih preiskujejo tudi zaradi povezav z AWD-jem. Nekateri osumljeni se spopadajo z obtožbami, da so člani terorističnih skupin, drugi pa, da so del kriminalne združbe, poroča Deutsche Welle.

Predsednik nemške obveščevalne agencije Thomas Haldenweg je racije označil za precejšen udarec proti nasilni desničarski sceni v državi in velik uspeh državnih varnostnih sil.

Knockout 51 napada levičarske aktiviste in policijo

Skupina Knockout 51 naj bi bila povezana z drugimi skrajno desničarskimi skupinami po vsej Nemčiji in je najpozneje od marca 2020 usmerjena v izvajanje hujših kaznivih dejanj. Ti vključujejo napade na levičarske aktiviste, policijo in druge ljudi.

V poročilu je prav tako navedeno, da je skupina poskušala vzpostaviti "nacistično četrt" pod svojim nadzorom, lani pa je začela izvajati patrulje, v katerih je poskušala žrtve sprovocirati, da bi se z njimi spopadle.

Tožilstvo dodaja, da so osumljenci v takšnih spopadih poškodovali več ljudi, nekateri med njimi pa so utrpeli hude poškodbe. Skupina je obtožena tudi, da je med avgustom 2020 in marcem 2021 organizirala proteste proti vladnim omejitvam zaradi koronavirusa, da bi izzvali nasilje.

"Pod krinko skupne telesne vadbe so osumljenci zvabili mlade, skrajno desno usmerjene moške, in jih indoktrinirali z ekstremističnimi idejami," je navedlo tožilstvo, ki se bo najpozneje v četrtek odločilo, ali naj se zanje odredi pripor.

AWD s smrtjo grozil politikoma Zelenih

AWD je neonacistična teroristična organizacija, ki je nastala v ZDA in je sestavljena iz terorističnih celic brez vodij. Pripadniki so bili povezani z najmanj petimi umori. V Nemčiji so leta 2019 s smrtjo grozili vidnima politikoma stranke Zelenih Cemu Özdemirju and Claudii Roth.